Dit event vondt plaats op 8 Juni in de Vondelkerk in Amsterdam en duurde van 13:00 tot 20:00. Martine Spaans nam als eerste het woord. Zij sprak over haar bedrijf dat ze zelf heeft opgericht, namelijk Tamalaki. Tamalaki is een bedrijf dat applicaties maakt, en dan vooral hidden object spelletjes. Dit zijn spelletjes waarbij de speler een lijst krijgt van verborgen voorwerpen en deze in een kamer dient te vinden.
Martine verteld over Red en Blue Ocean strategieën en wat dit nou precies betekend. Red Ocean Strategieën zijn vooral gefocust op huidige klanten en op een markt die al bestaat. Tamalaki is een goed voorbeeld van een Red Ocean bedrijf omdat zij zich alleen focussen op hidden object spelletjes. Een Blue Ocean Strategie is gericht op nonconsumers. Deze strategie gaat vooral over het creëren van een nieuwe markt dit nog niet vol met competitie zit. De kans bestaat dat Blue Ocean bedrijven langzaam overgaan naar Red Ocean bedrijven. Een goed voorbeeld hier van is het spel DayZ. DayZ was een van de eerste games gericht op het battle royal genre. Toen dit enorm aansloeg gingen ineens heel veel bedrijven zich ook op deze markt richten (Player Unknown Battleground en Fortnite zijn voorbeelden hier van.) Een ander voorbeeld hier van zijn superhelden films. Marvel was de eerste die hier mee doorbrak, maar al snel kwamen vele verschillende bedrijven ook met superhelden films.
Van belang voor Tamalaki is dus het tevreden houden van hun huidige community en deze ook te behouden. Tamalaki gebruikt deze community vervolgens zelf als marketing instrument. Een goed voorbeeld hier van is reviews. Als je huidige community tevreden is dan geven ze sneller een positieve review.
Tips over het beginnen van een Red Ocean Game Company:
– Denk aan een game die je leuk vindt en waarom je deze leuk vindt
– Denk aan wat je graag zou veranderen aan deze game
– Hoe ga je deze verandering aantrekkelijk maken voor het publiek en aantonen aan het publiek?
– Waar wil je je game op uitbrengen?
– En denk vooral niet dat je eerste game een mega hit wordt.
– Wordt niet ontmoedigd als je eerste game geen succes is, maar leer van de fouten en probeer te groeien.
Jaap Visser (ESL) & Marco Albregts (Lagardère Sportsmarketing) over E-Sports
Vervolgens ging het woord naar Jaap Visser, werkende bij ESL en Marco Albregts, werkende bij Lagardère Sportsmarketing. Zij gingen vertellen over E-Sports, en hoe BWM en Mercedes een succesvolle campagne heeft opgericht die gericht is op kijkers van E-Sports, en dan vooral de game League of Legends.
Jaap Visser over E-Sports
Allereerst een introductie in E-Sports. Veel mensen denken namelijk dat gaming altijd E-Sports is. Dit is echter niet zo.
Niet elke game is een E-Sports, maar elke E-Sports is wel een game. Wil een game een E-Sports worden dan moet het aan een heel aantal eisen voldoen. Een van de eisen is dat de game overzichtelijk moet zijn voor de kijkers en dat de kijkers horen te snappen wat er gebeurt in de game. E-Sports wordt door veel jeugd en game enthousiasten ook wel gezien als de geboorte van een nieuwe sport. Echter zijn de meningen hier sterk over verdeeld. Zo denken mensen die niks van games af weten hier namelijk heel anders over. Dit komt vooral door het negatieve beeld dat rondom games hangt. Het bewijs dat E-Sports steeds meer erkenning krijgt is het feit dat het dit jaar debuteerd op de Asian Games. Verder wordt er stevig gepraat over het feit dat E-Sports in de Olympische spelen hoort te komen in 2024. Ook zijn er steeds meer brands die proberen te integreren met de E-Sports wereld.
Jaap Visser over ESL
Verder gaf Jaap nog een kleine introductie over ESL. ESL is het grootste E-Sports bedrijf in de wereld en is opgericht in het jaar 2000. ESL organiseert vooral E-Sports tournooien die vervolgens live gestreamd worden op platformen zoals Youtube en Twitch.
Marco Albregts over Lagardère Sportsmarketing
Vervolgens kwam Marco aan het woord. Marco vertelde over Lagardère. Lagardère doet vooral aan marketing sponsorship en brand partnership. Zo doet Lagardère event managing, Atleet management maar ook brand consulting.
Marco Albregts over de BWM Campagne
Vervolgens vertelde Marco over de campagne van BMW en Mercedes. Wat is nou de connectie tussen E-Sports en een auto merk? BMW en Mercedes hebben een enorm oude client base. Daar worstelen ze enorm mee want ze willen graag jongeren aan trekken. Dit is waar E-Sports dus enorm goed kan helpen. Er zitten echter wel een aantal regels aan een Campagne en het samenwerken met E-Sports organisatie. BWM en Mercedes gingen de samenwerking aan met Riot Games, een game ontwikkelaar van de game League of Legends. Deze game is jarenlang de marktleider wat betreft E-Sports. Zo verkoopt deze game jaarlijks z’n 20 stadions (o.a. Wembley Stadium) uit met mensen die naar live de toernooien willen volgen. Ook had League of Legends een record aantal kijkers in 2017. Zo keken 60 miljoen kijkers naar de finale van het WK in 2017. Riot Games heeft een aantal regels voor samenwerking met andere brands. Een regel is bijvoorbeeld dat de brand het main event niet mag overtreffen. Dit betekend dus het BWM logo nooit alleen in beeld mag komen, maar alleen met het League of Legends event logo er naast.
Het resultaat van deze campagne was dat er 195.000 clicks op Facebook gegenereerd werden van de target doelgroep. Dit is dus een vrij hoge boost in bekendheid van de brandnaam onder de jongeren.
Voor de Mercedes campagne werd gebruikt gemaakt van een influencer. Namelijk Romain Big, een vrij grote naam in de League of Legends scene. Zo werden er videos opgenemen met Romain die in een Mercedes rijdt vanuit zijn thuis stad naar de stad waar LCS (Vergelijkbaar met de Eredivisie in Nederland, alleen dan met de 10 beste teams van Europa die elk weekend wedstrijden spelen) plaatsvind. Verder is Romain iemand die erg fanatiek is op het podium en het publiek enorm stimuleert. Hij loopt vaak verkleed op het podium. Voor deze campagne is er gekozen om op Romain zijn rug het Mercedes logo te verven om nog meer awereness te creëren. Verder was er ook een shuttle service voor de spelers van de professionele teams waarin ze gebruik konden maken van een Mercedes die gepersonaliseerd was.
Vervolgens ging het woord naar Nick de Lima. Nick de Lima is een designer voor het bedrijf Game Basics. Dit bedrijf staat bekend om hun game, Online Soccer Manager. Online Soccer Manager is opgericht in 2001 op een klein zolderkamertje. Het doel van Online Soccer Manager was alle voetbal liefhebbers het gevoel te geven alsof ze manager zijn van hun favoriete club. In 2004 is Game Basics ontstaan. Game Basics heeft momenteel 46 werknemers.
Veranderingen binnen Game Basics
Vroeger werkte Game Basics werknemers allemaal in kleine hokjes op het hoofd kantoor. Er zaten dus altijd mensen van het design team bij elkaar en mensen van het development team bij elkaar. Er was dus weinig transparantie en weinig samenwerking tussen deze twee afdelingen. Tegenwoordig zit Game Basics in een nieuw hoofd kantoor dat enorm transparant en open is. Maar het probleem dat er al was, het feit dat designers alleen met designers werkte en developers alleen met developers werkte was er nog steeds. Vervolgens is besloten SCRUM toe te passen zodat developers en designers meer met elkaar gingen samenwerken. Het nadeel hier aan was wel dat developers weinig contact hadden met andere developers en designers weinig contact hadden met andere designers. Er is daarom besloten om nu weer in teams van designers en developers over te gaan. Echter doordat ze nu met elkaar hebben samengewerkt is er beter contact met elkaar, meer respect naar elkaar en verloopt het communiceren een stuk beter.
Auteur: Paul Janssen