Gebruik jij je telefoon? Geprogrammeerd. Lees je teletekst of speel je een digitaal spelletje? Ook geprogrammeerd. Gebruik je zelfs simpele apparatuur zoals een brood rooster? Yup, allemaal geprogrammeerd. Bijna alle tegenwoordige apparatuur dat gebruikt word in het dagelijkse leven heeft iets te maken met programmering, maar wat is dat nou precies?
Programmeren zelf, is eigenlijk vergelijkbaar met een hond. Eerst moet je kennismaken met de hond zelf, als je hem bijvoorbeeld adopteert of koopt. De hond zal niet veel snappen van wat jij wilt van hem, en andersom is het ook best onduidelijk. Eerst moet je hem opvoeden met dingen zoals eten, drinken, bad, buiten spelen ect… En na een bepaalde tijd van dit meerdere keren doen, kan de hond ook dingen uitvoeren, zoals ‘Fetch’, zitten, poot, en zo gaat het maar door. Er zijn zelfs mensen die hun hond getraind hebben om een inbreker aan te vallen, om hun wakker te maken in de ochtend, en zelfs om een biertje te halen!
What does it do?
Nu heb ik een beetje uitgelegd wat een hond is en wat hij kan, maar ik ga er vanuit dat je dat al weet. Waarom is het nou zo vergelijkbaar met programmering? Neem C# als voorbeeld (een programmering taal). Je geeft je programma eerst wat waardes (variables) zoals integers of strings (voedsel). Als hij deze genoeg heeft (geen honger meer) kun je hem trucjes leren. Dit doe je door uit te leggen wat hij moet doen:
if [iets] do [iets anders].
Bij coderen is het zelden dat je programma meteen werkt nadat je hem voor de eerste keer afspeelt. Dit is vergelijkbaar met aan een net nieuw geboren hond, vragen of hij een koprol wilt doen. Meer dan 99% van de keren doet hij het niet, en als hij het wel doet heb je een hééél speciale hond.
Maar, met coderen kun je niet dingen doen die een hond kan. Het zou wat zijn, een robot maken die een bad neemt. Je kan echter wel andere dingen doen die een hond dan juist niet meer kan, zoals ik al eerder zei, een mooie timer die je brood perfect roostert.
Een voorbeeld van de opmaak van c#
Het ziet er misschien voor degene die C# nog niet kennen onduidelijk uit. Sommige dingen herken je zoals “Hello World!” omdat het letterlijk gewoon een Engelse zin is. Maar andere delen moet nog leren voordat je het begrijpt, en misschien zelfs kan toepassen.
(Wie is nu de hond?)
Naast C#, zijn er ook tientallen, misschien wel honderden andere codering talen. Een aantal ‘mooie’ daarvan zijn BrainFuck. Nee dit is geen naam die ik zelf heb gekozen, de taal heet werkelijk BrainFuck. Om je even een beter beeld te geven, dit is hoe het eruit ziet :
Corrupte foto? Nope
Zo ziet het er echt uit. Dit vergeleken met C# is het werk van Leonardo Da Vinci vergelijken met een macaroni tekening op de koelkast van een 6 jaar oud kind.
BrainFuck bestaat uit maar acht tekens. Acht! Nou zeg ik niet dat er iets prachtigs uit gemaakt kan worden, maar het is wel een taal. (niet veel mensen besteden ook de tijd om dit te leren).
Buiten BrainFuck zijn er enorm handige programmeringstalen, waarvan je de kleinste broodroosters mee kan besturen, tot een raket de lucht in kan schieten die op weg is naar de maan. Ik heb nu ongeveer 10 jaar geprogrammeerd en ik vind het nog steeds zo leuk als de eerste maand toen ik begon.
Makkelijke talen om te leren, waar ik zelf ook mee ben begonnen, zijn GML of PHP. GML komt als een standaard programmering taal bij “Game Maker Studio”, waar je zelf games mee kan maken. Gamemaker heeft 2 modes: Een voor beginners, met blokken waarbij je precies kunt zien hoe alles werkt, en een voor iets meer ervaren programmeurs, die dan met GML kunnen werken. Ik ben jarenlang bezig geweest met Gamemaker, omdat de mogelijkheden op je niveau van programmeren blijven hangen. Hoe meer ervaren je wordt, hoe “betere” en in ieder geval geavanceerdere games je kunt maken.
Tips om te beginnen? Kopieer wat andere mensen doen. Ja, dit klinkt als stelen en alsof je zelf geen werk doet, maar met kopiëren bedoel ik niet copy-paste een stuk code van iemand, en kijken of het werkt. Als je doormiddel van tutorial, video’s of zelfs een cursus regel voor regel alles overneemt wat behandeld wordt, leer je enorm veel over hoe het werkt. Daarna kun je zelf experimenteren om je eigen programma’s / games te maken. Wie weet, misschien lukt het jou wel om een robot te maken die een bad neemt, of een blikje bier uit de koelkast pakt.
Need a program that doesn’t exist? Why don´t you build it yourself?
{ Return(reader); }
Geschreven door: Floris Damen