14.2 C
Alba Iulia
woensdag, november 29, 2023
No menu items!

Zorg & ICT beurs

 

Van 12 t/m 14 maart, was een gedeelte van de Jaarbeurs te Utrecht bezet door de zorgbeurzen “Zorg & ICT” en “Zorgtotaal”. Tijdens deze drie dagen stonden vijf hallen van de Jaarbeurs geheel in het teken van optimalisatie van de zorg. Zo werd er een enorme verscheidenheid aan oplossingen, toepassingen en diensten aangeboden door meer dan 200 verschillende exposanten. En was er daarnaast een uitgebreid seminarprogramma opgezet met als thema ‘ICT zorgt voor mensen‘.

Eén van de seminars uit dit programma, en tevens de seminar die in deze blog verder besproken zal gaan worden, was de seminar: ‘Verantwoorde Artificial Intelligence, verantwoorde zorg’. Deze seminar werd gegevendoor Henk Hutink (landelijk programmamanager en strategisch adviseur voor sectorale zorg-ICT vraagstukken bij Nictiz) en had als hamvraag: Wat betekent Artificial Intelligence voor de Nederlandse gezondheidszorg? Maar om een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag zal eerst een duidelijke betekenis van Artifical Intelligence in het algemeen geschetst moeten worden.

Wat betekent Artificial Intelligence?

Wanneer je Artificial Intelligence direct vertaald naar het Nederlands, betekent dit letterlijk: kunstmatige intelligentie. En dit is eigenlijk ook meteen wat het echt is. Artificial Intelligence is namelijk de verzamelnaam van technologie waarmee men computergestuurde apparaten creatief wil leren denken. Denk hierbij aan dingen zoals virtuele assistentes, smart cars, domotica, maar ook heel simpel de persoonlijke film- en muziekaanbevelingen die je krijgt op Spotify en Netflix bijvoorbeeld.

Artificial Intelligence (AI) is eigenlijk al afkomstig uit de jaren ’50. Hoe komt het dan dat er juist de laatste tijd meer en meer aandacht aan dit onderwerp gegeven wordt? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk redelijk voor de hand liggend, namelijk: de steeds verbeterende technieken.

Nu een duidelijk beeld is geschetst van het begrip Artificial Intelligence, kunnen we terug gaan kijken naar de hamvraag van de seminar.

Wat betekent Artificial Intelligence voor de Nederlandse gezondheidszorg?

Waar de aandacht voor AI in andere branches toeneemt, geldt dat ook voor de gezondheidszorg. Op dit moment wordt AI in de zorg voornamelijk toegepast op het gebied van medische beeldvorming. Denk aan algoritmen waarmee scans en echo’s sneller en beter geïnterpreteerd kunnen worden. Hierdoor zouden mensen niet meer twee weken hoeven te wachten op een uitslag, maar kunnen zij deze meteen tijdens of na de scan/echo te zien krijgen.

Echter brengt een ontwikkeling als deze natuurlijk wel de nodige vraagstukken met zich mee. Zo ook de vraag in hoeverre AI in de toekomst eventueel het menselijk denken over kan en zal nemen. Vooral in de zorgsector is dit natuurlijk een belangrijk vraagstuk om rekening mee te houden. Dus in hoeverre is intelligentie nou eigenlijk daadwerkelijk door middel van techniek na te bootsen?

Momenteel is er in de zorg eigenlijk alleen nog maar sprake van smalle/zwakke Artificial Intelligence (Artificial Narrow Intelligence: ANI). Deze vorm van AI levert tijdwinst op voor zowel zorgverlener als patiënt, maar is echter niet gelijkwaardig aan de intelligentie van mensen. Voorbeelden hiervan zijn de hierboven al genoemde toepassingen in de medische beeldvorming.

Kan Artifical Intelligence het menselijk denken vervangen?

Wanneer we verder in de toekomst gaan kijken komen we bij een intelligentie met veel meer capaciteiten, namelijk: brede/sterke AI (Artificial General Intelligence: AGI). Deze vorm van AI is gelijkwaardig aan de intelligentie van mensen. Waar smalle/zwakke AI bijvoorbeeld alleen om kan gaan met situaties die door middel van de logaritmen voorgeprogrammeerd zijn, kan brede/sterke AI tevens omgaan met onverwachte situaties.

Wanneer zelfs brede/sterke AI bereikt is, bestaat er zeker de kans op een nog verdere opvolging, namelijk de superintelligentie (Artificial Super Intelligence: ASI). Deze vorm van intelligentie zal op alle cognitieve domeinen zelfs nog beter presteren dan de beste menselijke breinen. Maar als deze vorm van intelligentie al werkelijkheid zal worden, ligt dit naar alle waarschijnlijkheid nog wel in de verre toekomst.

Al met al is AI dus zeker een ontwikkeling om in de gaten te houden, zowel in de gezondheidszorg als in alle andere branches en is het tevens een ontwikkeling waar we het laatste nieuws nog niet van gehoord hebben.

Auteur: Iris Beniers, studente Minor Digital Marketing