Als het om computers samenstellen gaat is er ontzettend veel keuze. Maar, hoe weet je welke hardware je nodig hebt, en wat het beste bij elkaar past? Maak je geen zorgen, in deze blog kun je het allemaal vinden.
Stap 1, Processor, moederbord en koeling.
De processor is het brein van een PC. Het is belangrijk om alle hardware in je PC bij elkaar te laten passen. Meestal wordt er bij een processor de keuze gemaakt tussen een Intel Core i3, i5 of i7, of een AMD Ryzen 3, 5 of 7. Voor gaming wordt aangeraden om voor een i5 te gaan, en als je naast gamen nog zware programma’s zoals photoshop draait, wordt er aangeraden om een i7 te nemen. Intel is aanzienlijk duurder dan AMD, en veel mensen kiezen tegenwoordig dan ook voor een ryzen processor. De ryzen lineup is vooral geschikt voor zwaar werk, door de grote hoeveelheid cores (8 cores 16 threads op de ryzen 7 2700x vs 6 cores 12 threads op de i7 8700k) de processor moet in een moederbord. Je kunt niet elke processor zomaar in elk moederbord stoppen, een moederbord heeft een bepaalde socket, waar een bepaalde processor lineup in past. Alle Intel core (3, 5 en 7)processoren van de 8e generatie passen in een Intel 1151v2 socket, en alle amd ryzen processoren passen in een AM4 socket.
Een moederbord is voor gaming niet heel belangrijk, omdat het geen performance verschil maakt, maar met een duurder moederbord krijg je wel premium opties zoals betere beveiliging tegen piekspanning, rootkits of 7.1 surround audio.
Voor processorkoeling heb je twee opties, lucht of waterkoeling. Voor de meeste mensen is luchtkoeling de beste optie. Het is veel stiller dan waterkoeling, koelt in de meeste gevallen net zo goed, en is vele malen goedkoper. Echter is het nadeel wel dat veel high end koelers niet in de normale maat computerkasten past, en je dus een grotere kast nodig hebt. Waterkoeling is er in twee vormen; een AIO (All in One) koeler, bestaande uit een radiator met fans, CPU block en de leidingen. De andere vorm is een custom loop. Dit is een loop met zelf gebogen leidingen, door de bouwer zelf uitgetekend, op maat gemaakt, gevuld en gebouwd. Een custom loop moet 1 of 2x per jaar verversen om corrosie te voorkomen.
Stap 2, de videokaart, case, voeding en het RAM.
De videokaart is voor gaming het belangrijkste onderdeel. Een videokaart koop je aan de hand van je processor. In een ideale situatie wordt de videokaart 100% gebruikt, en de processor tussen de 60 en 70%. De beste keuze voor een videokaart is er een van Nvidia. Er zijn wat gradaties, de 50 is de laagste, dan komt de 50ti (een soort sporteditie) dan komt de 60, daarna de 70, daarna de 70ti (eveneens een soort sporteditie) dan de 80 en de 80ti (je snapt het wel). Als je een i3 hebt, maximaal een 50 of 50ti. Voor een i5 geldt maximaal een 60 of 70, en voor een i7 kan alles boven een 70 (en alles eronder natuurlijk) voor de case is het enige belangrijke dat alle hardware erin past, en dat er goede airflow aanwezig is.
Voor een kwaliteitskast betaal je minimaal rond de 80 euro. Er kunnen in de meeste kasten extra fans voor betere airflow, en als je voor waterkoeling kiest moet je goed kijken welke maat radiator erin past. Voor een custom loop kun je het beste een full tower kopen. De maten voor kasten zijn dus small tower, midi tower en full tower. Voor het ram geheugen geldt, voor een simpele pc is 4gb genoeg, voor een middenklasse pc is 8gb de norm, en voor zware pc’s is 16gb of alles daarboven goed. Ram is er in verschillende snelheden en generaties. De huidige generatie is DDR4. Dit heeft een minimumsnelheid van 2133mhz, en een maximaal officieel ondersteunde snelheid van 3200mhz (je kunt het soms overclocken).
De voeding is een onderdeel waar veel mensen op besparen. Doe dit echter NOOIT. Als je voeding kapot gaat is het namelijk erg waarschijnlijk dat alle andere hardware in de PC ook kapot gaat. Als je een voeding kiest raad ik aan om altijd de keuze te maken tussen twee merken; Corsair en Seasonic. Hoeveel watt je nodig hebt is situatie afhankelijk, en om hier een keuze voor te kunnen maken kun je het beste je pc invullen op pcpartpicker.com. deze site laat zien of er compatibiliteitsproblemen zijn tussen de hardware, en hoeveel stroom de PC gaat gebruiken.
Succes!
Auteur: Gijs C. Student Fontys Hogeschool ICT