In de populaire korte-video-app scrollen jonge mensen met grote snelheid door beelden en geluiden, waardoor de realiteit wordt omgezet in ironische, hapklare inhoud. Een uitgebreid artikel in The New Yorker schrijft erover.
Wanneer je een video op TikTok bekijkt, kan je op een knop op het scherm tikken om te reageren met je eigen video, gescoord op dezelfde soundtrack. Nog een tik roept een reeks bewerkingstools op, waaronder een timer waarmee je eenvoudig zelf kunt filmen. Video’s worden memes die je kunt nabootsen of waarop je snel kunt vermenigvuldigen, net zoals de Ice Bucket Challenge zich vijf jaar geleden op Facebook verspreidde.
TikTok is sinds de lancering in 2017 meer dan een miljard keer gedownload en heeft naar verluidt meer maandelijkse gebruikers dan Twitter of Snapchat. Net als die apps is het gratis en doorspekt met advertenties. Het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, is gevestigd in China, dat de afgelopen jaren zwaar heeft geïnvesteerd en belangrijke vorderingen heeft gemaakt in kunstmatige intelligentie. Na een investering van drie miljard dollar van het Japanse conglomeraat SoftBank, afgelopen herfst, werd ByteDance gewaardeerd op meer dan vijfenzeventig miljard dollar, de hoogste waardering voor elke startup ter wereld.
TikTok is beschikbaar in honderdvijftig markten. De video’s zijn meestal opgebouwd rond muziek, dus taal vormt meestal geen belangrijke barrière, en weinig van de video’s hebben iets met het nieuws te maken, zodat ze niet snel verouderd raken. Naar verluidt richt het bedrijf zijn groei-inspanningen op de VS, Japan en India, de grootste markt – het gebruik van smartphones in het land is toegenomen en TikTok heeft daar nu tweehonderd miljoen gebruikers. ByteDance baant zich vaak een weg naar een markt, roept agressief influencers op andere sociale media-netwerken en besteedt enorme bedragen aan reclame, waarvan een groot deel op concurrerende platforms.
TikTok is een sociaal netwerk dat niets te maken heeft met het sociale netwerk. Het vraagt je niet om het te vertellen wie je kent. Door een machine-learning systeem dat elke video analyseert en het gedrag van gebruikers volgt, zodat het een continu verfijnde, eindeloze stroom TikToks voorschotelt die is geoptimaliseerd om je aandacht vast te houden.
Lees verder op:
https://www.newyorker.com/magazine/2019/09/30/how-tiktok-holds-our-attention