14.2 C
Alba Iulia
vrijdag, september 22, 2023
No menu items!

Hoe is het om te werken in de F1?

Emel Cankaya is geboren in 1990 te Mijdrecht. Toen ze zeven was zag ze een documentaire over de ruimte/ruimtevluchten op tv. Sindsdien wil ze astronaut worden. Met deze doel in gedachten heeft ze Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek gestudeerd aan de TU Delft, omdat deze Universiteit hoog aangeschreven staat en de enige Universiteit in Nederland is waar Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek studies worden aangeboden.

Tijdens haar master wilde ze buitenland ervaring opdoen. Dit heeft ze gedaan door een stage te lopen in Turkije en haar master scriptie onderzoek uit te voeren aan de MIT in Boston. Na haar afstuderen heeft ze eerst een tijdje in de financiële industrie gewerkt, omdat het niet gelijk gelukt was om in de F1 of ruimtevaart industrie aan de slag te gaan. Na twee jaar in de financiële sector gewerkt te hebben kreeg ze toch de kans om in de F1 aan de slag te gaan. Omdat dit – naast ruimtevaart – een passie van haar is, is ze deze uitdaging aangegaan.

Het is belangrijk om nooit op te geven als je een passie hebt, en er 100% voor te gaan. Daarnaast promoot Emel graag STEM-studies, en moedigt vrouwen aan die een carrière in de technische industrie willen.

Hoe leuk wij ons werk ook vinden, we hebben allemaal wel eens frustraties. Wat is jouw frustratie op de werkvloer? (top 3 mag ook)

Werken tijdens race weekends. Aan de ene kant is het heel leuk om te doen en geeft het een voldaan gevoel. Aan de andere kant kan het soms frustraties opleveren – vooral omdat het veel impact heeft op je privéleven (de combinatie van hoeveelheid werk en tijdsdruk).

We hebben nooit exact kunnen voorspellen hoe de toekomst er uit gaat zien, maar met de pandemie en de economische crisis is die onzekerheid alleen maar toegenomen. Hoe zie jij de toekomst?

Dit is een heel brede vraag. Wat F1 betreft den ik dat ‘team werk’ er iets anders uit gaat zien. Er werd voor de pandemie wel eens vanuit huis gewerkt, maar daar werd over het algemeen geen voorkeur aan gegeven. In de F1 moet je snel kunnen schakelen, en dat gaat veel makkelijker als je in de buurt van elkaar bent. Door de pandemie zijn we echter gedwongen om vanuit huis te werken. Het blijkt nu dat zelfs wanneer we allemaal vanuit huis werken, we efficiënt te werk kunnen gaan. Daarom denk ik dat we in de toekomst meer vanuit huis gaan werken. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor het ‘team gevoel’. Tijdens race weekends met elkaar vanaf kantoor werken met je team shirt aan geeft natuurlijk een heel ander gevoel.

Daar komt nog bij dat de budget cap in de F1 industrie lager is uitgevallen dan het initiële voorstel (door de pandemie). Hierdoor gaat de F1 wereld er heel anders uitzien (manier van werken/proces, resources etc.).

Zie je jezelf als een rolmodel? Wat is je advies voor jongeren?

Nee, ik doe en heb altijd gedaan wat ik leuk vind maar denk niet dat ik een zodanige contributie heb geleverd/iets bereikt heb om een rolmodel te zijn. In de toekomst hoop ik dat welt e kunnen zijn voor STEM-studies/carrières.

Mijn advies voor jongeren is om hun hart te volgen, en 100% te gaan voor waar ze passie voor hebben. Alles is mogelijk, zolang je er hard genoeg voor werkt en niet opgeeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in