Op dinsdag 6 oktober 2020 vond de webinar The Art of Social Advertising plaats vanuit de organisator Smartly.io.
Peg Fitzpatrick nam het woord. Zij vertelde over creativiteit in haar omgeving als social media strategist. Als voorbeeld nam ze het maken van een vision board met tips hoe dit het beste te doen. Hiermee werd de luisteraar geactiveerd dit zelf te doen. En gekeken naar de reacties in de chatfunctie, bereikte ze dat doel vrij goed! Haar tips: neem rust voor je begint met brainstormen en doe dit in een rustige ruimte zonder afleiding van mobiel, laptop of collega’s. Laat soms ook het brainstormen los en laat ideeën tot je komen wanneer je het niet verwacht of probeert te doen. Haal inspiratie uit open source plekken zoals Pinterest, wat een van haar favoriete sites was om ideeën uit op te doen. Als laatste vond ze het vooral heel leuk haar achtergrond te laten zien. Ze zat voor een kast die gevuld was met motivational quotes, schilderijtjes, planten, kaarsen en kunstobjecten. Als dit werkt voor een creatieve omgeving, doe het. Persoonlijk vond ik het overdreven, mijn voorkeur ligt toch meer bij een opgeruimde omgeving voor een schone lei om mee te beginnen. Toch heb ik ook meegemaakt ideeën te genereren in een kleurrijke drukkere omgeving en bleef mijn hoofd daardoor niet stil, maar het voelde minder serieus. Het ligt eraan wat je doel is die dag denk ik.
Als derde spreker kwam Eveline van Zeeland aan het woord. Zij liet leuke voorbeelden zien over onderzoek wat is gedaan naar neuromarketing. Dat houdt eigenlijk in: reclames maken die bij mensen een aankoopgevoel aanwakkeren. Ze liep verschillende tips langs: men wordt beïnvloed door licht wat een bepaald oppervlak uitlicht, ook glimlachen van een persoon of zelfs een animatiedier in een reclame maakt mensen blijer en laat men positiever over het product denken, een slimme aanpak is personen een richting op laten kijken zoals in de Coca-Cola reclames er altijd wel iemand naar een flesje of billboard kijkt.
De laatste spreker was Tina Vaz, werkende bij het Facebook Art Department. Ze zijn dagelijks bezig met kunst en design in advertising voor Facebook. Deze site wordt dagelijks gebruikt en dus moet er ook dagelijks geïnnoveerd worden. Stiekem worden wij erg veel beïnvloed door Facebook. Nog meer dan altijd in krantenartikelen wordt benoemd. De drie grootste onderwerpen die Facebook groter heeft gemaakt door er bijvoorbeeld filters van te maken en het in reclame langs te laten komen is als eerste Black Lives Matter. Ik denk dat niemand dit gemist heeft. Maar ook Covid-19 kan echt niemand gemist hebben, dan wel niet alleen door Facebook, maar zeker complotdenkers pakken hun kans op social media. Daarnaast zijn er weer filters gecreëerd en linkjes gemaakt naar de site om zoveel mogelijk stemmers te krijgen bij de verkiezingen in Amerika.
Als laatste was er een privé museumtour door het Mauritshuis in Den Haag.
Er werden verschillende schilderijen uitgelicht welke vergeleken konden worden met huidige kunst en reclame. Portretten van vroeger worden vergeleken met profielfoto’s van nu. Een leuke anekdote was een schilder die het meisje knapper had geschilderd, waardoor bij de eerste live ontmoeting de heer waaraan zij uitgehuwelijkt was, haar ineens niet meer wilde. Dit is vrij te vergelijken met catfish-profielen op Tinder tegenwoordig. Ook zelfportretten kunnen vergeleken worden met de selfies van nu. De eerste selfie werd helemaal niet gemaakt met een mobiele telefoon, maar met een doek en kwast. Portretten werden dus niet alleen mooier gemaakt, maar leeftijden werden ook uitgetest. Dit komt overeen met de Snapchat-filters van nu.
Rembrandt van Rijn heeft De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp weergegeven. Dit schilderij werd eigenlijk gebruikt als visitekaartje voor studenten. Kijk! Zo werkt een anatomische les! Kom les vragen van Dr. Nicolaes Tulp. Maar eigenlijk heette deze dokter Claes Pieterszoon. Hij liet zijn naam veranderen en gebruikte de tulp als achternaam welke een sterkere onthoudfactor had. Dit komt ook wel overeen met artiestennamen van tegenwoordig. Ashley is niet de meest bijzondere naam, maar als ik zeg dat dit de voornaam van Halsey is, begrijp je mijn punt.
Als toppunt van de webinar werd het Meisje met de parel uitgelegd. Het schilderij is een icoon geworden binnen niet alleen de kunst van toen, maar zeker ook de kunst van nu. Nieuwe creativiteit wordt erop losgelaten door koeien en katten met hoofddoeken en parels te tekenen. Als mooie afsluiter van het webinar en aansluiter op het Facebook Art Department werd er verteld dat Johannes Vermeer het Nederlandse meisje een buitenlandse look wilde geven met de hoofddoek en de parel. Ik denk dat dat statement toch wel een opfrissende blik mag geven op Black Lives Matter als Johannes Vermeer er al zo open voor stond! Dit maakte de hele webinar compleet. Zeer veelzijdig en elke keer vernieuwend om naar te blijven kijken. Zeker een aanrader om terug te kijken via de volgende link!
Auteur: Lieke Hermsen