“Super, wat hebben jullie er een geweldig feest van gemaakt! Het geld had ik al overgemaakt, maar eigenlijk is het onbetaalbaar.” schrijft Els nadat ze haar VideoSerenata ontvangen heeft. Zij is niet de eerste die zo´n “onbetaalbaar cadeau” aan een goede vriend stuurt. Het Italiaans-Nederlandse muziektheaterduo Canti Vaganti heeft inmiddels meer dan tachtig VideoSerenatas gemaakt. “We hebben deze bijzondere tijd aangegrepen om iets nieuws te creëren.” vertelt de Italiaan Bruno Gullo. Het succes was groot. Na een paar maanden besloten ze ook andere podiumkunstenaars in het project op te nemen. Samen met compagnon Wim van der Maas richtten ze het bedrijf VideoSerenata op. Ze hebben een kersverse website (www.videoserenata.com) waarop ze hun originele en bijzondere cadeau aanprijzen.
Een VideoSerenata is een persoonlijke voorstelling van ongeveer tien minuten die je cadeau kan doen aan een geliefd persoon. “We hebben er ook een aantal gemaakt voor heren die met pensioen gingen,” licht Kateleine van der Maas, initiatiefneemster van VideoSerenata en theatermaker van Canti Vaganti, toe. “Dat is erg grappig, want vaak kennen we zo iemand niet, en dan praten we gekscherend tegen hem, in de camera natuurlijk, alsof we hem door en door kennen.” De reacties zijn tot nu toe allemaal positief. “Meestal wordt er wel een traantje weggepinkt.” De ervaring leert dat er eigenlijk twee ontvangers zijn: aan de ene kant degene die de VideoSerenata cadeau doet, en dus de opdracht geeft, en vanalles over die persoon vertelt, en aan de andere kant de werkelijke ontvanger, aan wie de VideoSerenata gericht is, die eigenlijk altijd blij verrast is bij het bekijken van de video.
Op dit moment staan er internationale artiesten uit verschillende disciplines op de website: muziek, theater, dans en circus. Iemand die een VideoSerenata wil bestellen vult een formulier in op de website, met anekdotes, hobbies en de smaak van de persoon die verrast gaat worden. Dan wordt er binnen een week een VideoSerenata gemaakt. Ze zeggen wel dat kunstenaars zich opnieuw moeten uitvinden nu. Het lijkt erop dat we hier een schoolvoorbeeld hebben van hoe de kunst zich ontwikkeld, gedreven door de omstandigheden van een tijdperk.