Het in San Francisco gevestigde Clubhouse, een opkomend sociaal audio-netwerk, haalde
$ 100 miljoen op onder leiding van Andreessen Horowitz.. Clubhouse, opgericht door Silicon Valley-vrienden Paul Davison en Rohan Seth in maart 2020, wilde mensen met elkaar verbinden in “zinvolle gesprekken” via een drop-in audioplatform.
Clubhouse is een op stemmen gebaseerd sociaal netwerk waar gebruikers praten en informatie delen in virtuele kamers, die ze openen over een specifiek onderwerp.
Tools zoals afbeeldingen, geluiden, sms-berichten en zelfs emoji zijn niet beschikbaar op het platform, gebruikers communiceren alleen met “spraak”. Chatrooms in de spraak gebaseerde applicatie, waar mensen spraakchatrooms kunnen maken of eraan kunnen deelnemen, verschillen afhankelijk van wie de gebruikers volgen. In een voicechatroom kunnen gebruikers naar een gesprek luisteren of deelnemen aan het gesprek met behulp van de functie “handen opsteken”. Met deze functie is het ook mogelijk om Clubhouse “push-to-talk van sociale netwerken” te noemen. De persoon die de kamer creëert, kan een persoon aanraken om deze actiever te laten deelnemen.
Een iPhone en een uitnodiging van een gebruiker die momenteel in het Clubhouse toegelaten is, is vereist om Clubhouse te gebruiken, dat momenteel alleen beschikbaar is op het iOS-platform. Op deze manier krijgen degenen die hun account activeren 5 uitnodigingsrechten die ze kunnen delen met anderen. De app is nog niet beschikbaar op een web-, Windows-, Mac- of Android-apparaat. Het bedrijf kondigde vorige week echter aan dat ze zijn begonnen te werken aan de Android-applicatie en dat Clubhouse binnenkort op Android-toestellen zal verschijnen.
Clubhouse is als een interactieve podcast of misschien een inbel-radioshow. Daar heeft John Brandon een nieuwe term voor: passieve interactie. “Wat het betekent is dat, aangezien velen van ons het druk hebben met een asynchroon leven in afgelegen kantoren, de opkomst van passieve interactie betekent dat we nog steeds kunnen communiceren, maar alleen als we het echt willen en alleen als we tijd hebben. Ik kon een paar audioconferenties bijwonen zonder me te registreren, op een link te klikken zonder zelfs maar te vragen om mee te doen. Ik kon de chat verlaten, dus ik was een passieve luisteraar – en toch is het geen webinar. Ik had ook kunnen instemmen en interactie hebben (door mijn hand op te steken) in mijn eigen tijdsbestek.”
Clubhuis is groot met beroemdheden. Misschien hoor je mensen als Oprah, Kevin Hart, Drake, Chris Rock of Ashton Kutcher. Ze kunnen zelfs chats hosten. In sommige opzichten maakt dat deel uit van de aantrekkingskracht van Clubhouse. Je krijgt de kans om te luisteren naar, en zelfs deel te nemen aan, onverbloemde gesprekken met beroemde en machtige mensen. Ook Elon Musk twitterde laatst over Clubhouse, wat weer een positief effect zal hebben op het aantal gebruikers.
Elon had ook een ander positief effect, maar op een ander bedrijf. “Het aandeel Clubhouse Media Groep noteert zo’n 65 procent hoger. De grap is alleen: de app Clubhouse is niet beursgenoteerd. Clubhouse Media Group, een totaal andere firma die geld verdient door het uitbaten van socialmediasterren en TikTok-huizen, wél”
Eveline Druncks – Mindset coach voor ondernemers had mij een uitnodiging gestuurd van Clubhouse. Ik heb haar gevraagd waarom ze op Clubhouse zit?
“Ik zit op clubhouse omdat de manier van communiceren heel persoonlijk is. Er vinden mooie gesprekken plaats waar je zelf aan kunt deelnemen. En er wordt heel veel (gratis) waarde geleverd op het gebied van business. Maar er vinden ook gesprekken plaats tussen gelijkgestemden over uiteenlopende onderwerpen als ouderschap, fit blijven tijdens corona, sport of muziek.
Ik denk dat Clubhouse nu een succes is, omdat het heel intiem aanvoelt. De developers gaan wekelijks in gesprek met de community om ervoor te zorgen dat ze de app laten aansluiten op de gebruikers. Het zou kunnen dat Clubhouse er in de toekomst heel anders uitziet, bijvoorbeeld door algoritmes. Maar voor nu raad ik heel erg aan om een invite te bemachtigen en lekker mee te praten!”
Aybala Carlak, journaliste meldt “Ik volg als journalist natuurlijk veel debatten en discussies over maatschappelijke onderwerpen, ik kan me voorstellen dat de gesprekken op Clubhouse ook interessant kunnen zijn: mensen met dezelfde interesses en expertises bij elkaar.
Ik denk dat het wel een voordeel kan zijn dat de app enigszins exclusief blijft, waardoor de kwaliteit van de gesprekken ook hoog kan blijven. Dat is denk ik wel een belangrijke factor in of het succesvol wordt of niet. Maar het heeft ook te maken met de vraag naar meer audio-gefocuste media, denk ook aan podcasts, luisterboeken, etc.”
Vogue beschreef de ervaring van de app als “een duizelingwekkende verzameling live podcast-achtige gesprekken, paneldiscussies, netwerkmogelijkheden (sommige slimme mensen ruilen ‘influencer’ al in voor ‘moderator’) en voordelig gebruik van meerdere kamers (vergrendelde en privéopties zijn beschikbaar, zodat je ook met vrienden kunt praten), bootst de app voor sociale media echte interacties na. ”
De audio zelf verlaat de app echter niet. Dat is de hoofdregel: er worden geen gesprekken opgenomen en ze worden niet opgeslagen. Dat anderen die naar je luisteren je gesprek alsnog opnemen, daar kan Clubhouse niets tegen doen.
Het formaat voor alleen audio brengt nieuwe uitdagingen met zich mee als het gaat om het modereren van inhoud, iets waar de veel grotere sociale media-collega’s mee blijven worstelen als het gaat om tekst, video’s en afbeeldingen. CNN Business heeft eerder gerapporteerd over de problemen waarmee podcastmoderatie te maken heeft, aangezien spraak niet op dezelfde manier wordt gecatalogiseerd door internet als tekst; het live-element van Clubhouse maakt dit des te uitdagender.
Rooms in Clubhouse zijn tijdelijk. Als de vergadering voorbij is, verdwijnt de kamer en is elke discussie voorgoed voorbij. Het tijdelijke karakter van de rooms kan helpen om de vorming van “echokamers voor sociale media” te stoppen, waar mensen alleen worden blootgesteld aan degenen met wie ze het al eens zijn.
Hoe zit het met privacy? Bij het installeren vroeg Clubhouse mijn twitter account of om manueel in te loggen. Ook vroeg Clubhouse daarna of ik mijn telefoonlijst wilde delen. Je kunt ervoor kiezen om het niet te doen. Een vriend van mij had deze optie gekozen, maar ik kreeg toch een melding dat hij op Clubhouse zat.
De voordelen? Clubhouse makes sense omdat je nu een gesprek kan voeren zonder host…aka centrale tussenpartij. Ook ‘het verzamelen van zoveel mogelijk likes’ is geen doel meer. Leuk om te proberen en misschien is het een blijvertje voor velen.
Auteur: Erdinç Saçan is Docent & Practor bij Fontys Hogeschool ICT en ROC Tilburg