Hoe schrijf je de perfecte mailing? Dat is een vraag die iedereen die wil beginnen met e-mailmarketing of zich hier al mee bezighoudt zich afvraagt.
In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips waarmee jij de perfecte e-mail kunt versturen!
Het doel van de e-mail
Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat het doel van de e-mail is. Door voordat je begint met het schrijven van je e-mail je doel te bepalen wordt het een stuk makkelijker om je e-mail vorm te geven. Voorbeelden van doelen van een e-mail kunnen zijn:
- Het doen van een aankoop
- Het downloaden van een e-book
- Inschrijven voor een Webinar
- Het bekijken van een video
- Het lezen van een blog
- Het inplannen van een (gratis) strategiesessie
Hierbij is het extreem belangrijk om één doel per e-mail te kiezen. Op deze manier zorg je ervoor dat de lezer geen keuzestress ervaart. De reden dat het belangrijk is om keuzestress bij de lezer te voorkomen is dat het hebben van keuzestress leidt tot verliesaversie. Verliesaversie is het fenomeen dat wij, mensen, een grotere angst hebben om iets te verliezen dan dat we de ambitie hebben om iets te winnen.
Barry Schwartz heeft zelfs een boek geschreven over het effect van keuzestress op koopgedrag genaamd ‘The paradox of choice’. Hierin beschrijft hij dat meer keuzes meer keuzestress betekent, wat als effect heeft dat er minder keuzes worden gemaakt (minder aankopen, downloads, aanmeldingen, etc.) óf dat de daadwerkelijk gekozen optie minder waardevol wordt geschat dan wanneer er minder keuzes zijn.
Een experiment wat deze conclusie onderschrijft is ‘The Jam Experiment’ van Sheena Iyengar en Mark Lepper. Hierbij stonden de onderzoekers meerdere dagen in een supermarkt met een kraampje met jampotjes. Op de ene dag bevatte hun kraampje 24 verschillende potjes jam, op de andere dag slechts 6 verschillende soorten.
Uiteindelijk bleek dat van alle bezoekers van het kraampje met 24 verschillende potjes slechts 3% van daadwerkelijk een pot jam kocht. Bij het kraampje met slechts 6 verschillende soorten potjes besloot 30% een pot jam te kopen.
Dit experiment laat zien dat mensen vaker overgaan tot het nemen van de gewenste beslissing op het moment dat ze geen keuzestress ervaren.
Dit is in je e-mailmarketing dus ook van extreem belang, dus kies per e-mail één doel wat je wilt bereiken. Oftewel één actie die je de lezer uit wilt laten voeren.
Onderwerp van de e-mail
Als tweede is het van belang om een goed onderwerp aan je e-mail te geven. Het onderwerp is namelijk het eerste wat de potentiële lezer van je e-mail te zien krijgt. Dit is dan ook voor een groot deel bepalend of de potentiële lezer van je e-mail je e-mail daadwerkelijk leest of niet.
Het onderwerp van je e-mail heeft dus als doel om de potentiële lezer je e-mail daadwerkelijk te laten openen. Hoe doe je dat?
Als eerste is het belangrijk dat je onderwerpregel de lezer nieuwsgierig maakt naar de inhoud van de e-mail. De beste manier is door een emotie te prikkelen bij de lezer. Doe dit bijvoorbeeld door humor toe te voegen aan je onderwerp. Of stel bijvoorbeeld een vraag die relevant is voor de lezer. Ook kun je de emoties van de lezer prikkelen door een ‘schokkende uitspraak’ te doen. Zo had een van de best geopende e-mails van Tonny Loorbach (oprichter van IMU, het grootste online marketingplatform van Nederland) als onderwerp ‘Ik ga ermee stoppen…’. Als je dit onderwerp leest ben je meteen benieuwd waarmee hij gaat stoppen, waarom hij gaat stoppen, etc.
De moraal van het de eerste tip voor je onderwerpregel is: houdt het niet te zakelijk en probeer de lezer op enige manier te prikkelen en nieuwsgierig te maken naar je e-mail.
Als tweede is het natuurlijk belangrijk dat je onderwerp aansluit op de daadwerkelijke boodschap van je e-mail. Natuurlijk kun je van allerlei misleidende onderwerpregels bedenken die bijna iedereen op je mailinglijst je e-mail laten openen. Echter, als de inhoud van de e-mail niet aansluit op hetgeen ze verwachtten na het lezen van de onderwerpregel zullen veel lezers teleurgesteld worden wat zelfs kan leiden tot uitschrijvingen op je e-maillijst.
Tenslotte twee korte tips over de onderwerpregel van je e-mail.
- Gebruik de naam van de lezer in de onderwerpregel
Door de naam van de lezer te gebruiken in de onderwerpregel zal deze persoon zich persoonlijk aangesproken voelen waardoor de kans vergroot wordt dat de e-mail geopend wordt.
- Maak de onderwerpregel niet te lang
E-mailprogramma’s laten slecht beperkt ruimte voor de onderwerp regel van een e-mail. Concreet zijn de volgende getallen gangbaar.
- Mobiele telefoons: 30 à 40 tekens
- Computerschermen: 60 à 70 tekens
Op het moment dat je onderwerpregel langer is dan deze 30 à 40 tekens betekent dat, dat je onderwerp gedeeltelijk wegvalt. Probeer dus rekening te houden met bovenstaande ‘normen’. Mocht dit niet lukken, probeer er dan voor te zorgen dat de belangrijkste informatie vooraan in je onderwerpregel staat.
Inhoud van de e-mail
Op het moment dat je het doel van de e-mail bepaald hebt kun je beginnen met het schrijven van de daadwerkelijke e-mail. Hierbij is het belangrijk dat je e-mail niet overkomt als een ‘irritant verkooppraatje’. Probeer daarom ook om je e-mail te schrijven alsof je hem naar een goede bekende stuurt. Of misschien zelfs beter, alsof je hem naar een goede vriend of vriendin stuurt. Op deze manier zorg je ervoor dat de lezer zich aangesproken voelt en gaat het ‘verkooppraatjes alarm’, welke bijna iedereen tegenwoordig heeft ontwikkeld, niet af. Zo blijf je geliefd bij je lezers en bouw je op de lange termijn een band op, dit kan in de toekomst tot hele mooie dingen leiden.
Je kunt er ook voor kiezen om een stuk storytelling toe te passen in je e-mails. Oftewel, je vertelt een leuk verhaal of een leuke anekdote die de lezer amuseert. Vervolgens maak je de koppeling naar het door jou gestelde doel van de e-mail.
Iemand die dit ontzettend goed doet is Aartjan van Erkel, hij is copywriter, spreker, trainer en bestsellerauteur van twee managementboeken. Eén van deze bestsellers, genaamd Nummer 1, gaat zelfs over het toevoegen van entertainment aan marketing. Hierin beschrijft hij dat je als ondernemer moet stoppen met teachen en moet starten met teasen. Want, zo beschrijft hij, wie verdienen er meer geld: teachers of entertainers? Oftewel, je lerares Duits van vroeger, of Beyoncé?
Call to Action
Op het moment dat je de lezer hebt ‘opgewarmd’ met een waardevol stuk tekst, een leuk verhaal of een grappige anekdote welke relevant is voor de door jou gestelde doelstelling is het tijd om de figuurlijke voorzet in het doel te gaan koppen. Dit doe je namelijk door de lezer vanuit je e-mail een actie te laten ondernemen. Oftewel de doelstelling die je aan het begin van je e-mail hebt vastgesteld werkelijkheid te laten worden.
Dit doe je door een goede en duidelijke ‘Call to Action’ toe te voegen aan je e-mail. Je gaat door middel van deze ‘Call to Action’ ervoor zorgen dat de lezer zich overgaat tot aankoop van een product, zich in gaat schrijven voor een webinar of een (gratis) strategiesessie met je in gaat plannen.
Schrijf bijvoorbeeld: “Ben je ook benieuwd wat ik voor je zou kunnen betekenen?” Schrijf je dan via onderstaande link in voor een gratis kennismakingsgesprek!
Ben in deze fase van de e-mail niet te bang om de lezer daadwerkelijk een aanbod te doen. Het feit dat ze tot dit punt in je e-mail hebben gelezen betekent dat ze je verhaal tot nu toe interessant vonden en dus is de kans best groot dat ze ook geïnteresseerd zijn in je aanbod.
Bonus tips!
Als laatste wil ik je nog drie bonus tips meegeven die je e-mails nog beter zullen laten presteren.
- Maak gebruik van professionele software
Als eerste adviseer ik je om gebruik te maken van professionele e-mailmarketingsoftware zoals Mailchimp, Activecampaign of Mailblue. Met behulp van deze softwarepakketten kun je een heleboel zaken automatiseren, zo kun je geautomatiseerd e-mail versturen. Je hoeft in feite dan maar één keer een e-mail te typen en in te stellen wanneer iemand deze e-mail moet ontvangen (bijvoorbeeld direct na inschrijving op je lijst).
Ook zorgen deze softwarepakketten ervoor dat je e-mail (bijna) nooit in de spam box van je potentiële lezer terechtkomen.
- Mail vanuit een persoonlijk e-mailadres
Als je gebruik maakt van professionele e-mailmarketingsoftware kun je ook de afzender en het afzendadres van de e-mail aanpassen. Doe dit ook! Mail hier bij voorkeur vanuit een persoonlijk e-mailadres, zoals Peter@bedrijf.nl en gebruik je eigen naam. Op deze manier komt het voor lezer persoonlijker over en voelt hij of zij zich meer aangesproken waardoor dat de kans dat de e-mail geopend wordt en er vervolgens overgegaan wordt tot actie vergroot wordt.
- Wees niet te bang om te mailen!
Als allerlaatste tip wil ik je vooral adviseren om aan de slag te gaan met e-mailmarketing en vooral niet te bang zijn om e-mails te versturen. Het is namelijk een zeer effectieve manier van marketing waarmee je direct contact kun hebben met je (potentiële) klanten.
Ben ook niet te bang om een e-mail te versturen en blijf je e-mail niet tot in de eeuwigheid perfectioneren. Dit perfectioneren lijdt uiteindelijk namelijk vaak tot uitstel wat vervolgens weer tot afstel lijdt.
Het leuke aan e-mailmarketing is namelijk dat je het op ieder gewenst moment ‘opnieuw kunt proberen’. Het typen van een mailtje kost namelijk helemaal niet zoveel tijd en moeite. Want dat is in de kern wat e-mailmarketing is, het typen van mailtjes 😉
Ik wens je heel veel succes en plezier met het werken aan je e-mailmarketing!
Auteur: Mike Simons
Bronnen:
De online marketing tornado, Tonny Loorbach & Martijn van Tongeren
https://chrisrommers.nl/beste-onderwerpregel-email-nieuwsbrief/#bonustips