OpenAI’s chatbot ChatGPT is een populaire tool geworden voor studenten om essays te schrijven en huiswerk af te maken. Hoewel sommige scholen het gebruik van door AI gegenereerde essays hebben verboden, heroverwegen opvoeders wat chatbots zoals ChatGPT betekenen voor het onderwijs. Veel leraren geloven dat ChatGPT het onderwijs kan verbeteren en de manier waarop scholen lesgeven kan veranderen door AI-geletterdheid te bevorderen.

Het artikel benadrukt dat AI een steeds belangrijker onderdeel wordt van ons leven en dat techbedrijven AI-gestuurde producten in een adembenemend snel tempo uitrollen. AI-taalmodellen kunnen krachtige productiviteitstools worden die we elke dag gebruiken, dus het is belangrijk dat het publiek beter geïnformeerd is over hoe AI werkt en wat de beperkingen zijn om te voorkomen dat we worden misleid of geschaad door een computerprogramma.

Het artikel biedt voorbeelden van hoe leraren ChatGPT gebruiken om studenten te leren over vooroordelen, kritisch denken, misinformatie en nauwkeurigheid. Leraren vinden bijvoorbeeld dat omdat het AI-model is getraind met Noord-Amerikaanse gegevens en Noord-Amerikaanse vooroordelen weerspiegelt, het een geweldige manier is om een gesprek te starten over vooroordelen. Bovendien gebruiken leraren ChatGPT om studenten te leren hoe ze de prompt en het essay zelf kunnen beoordelen en hoe ze de output die terugkomt kunnen begrijpen. Dit helpt studenten bij het ontwikkelen van kritisch denkvermogen en om op een meer betekenisvolle manier met AI om te gaan.

Hoewel er veelbelovende AI-geletterdheid-initiatieven zijn voor volwassenen, zoals de gratis online cursus Elements of AI, ontwikkeld door startup MinnaLearn en de Universiteit van Helsinki, is er bezorgdheid dat volwassenen mogelijk niet snel genoeg kunnen bijbenen. Dit zou kunnen leiden tot onrealistische verwachtingen en hype, evenals tot het bewapenen van AI-chatbots als krachtige phishing-, scam- en misinformatietools.

Al met al benadrukt het artikel het belang van AI-geletterdheid in de wereld van vandaag en hoe ChatGPT hierbij helpt. Het benadrukt ook de noodzaak voor onderwijssystemen en beleidsmakers om te beseffen hoe belangrijk het is om de volgende generatie kritisch denkvermogen rond AI aan te leren.

Lees verder op: https://www.technologyreview.com/2023/04/12/1071397/ai-literacy-might-be-chatgpts-biggest-lesson-for-schools/

 

Leave A Comment