Voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis was kunst een vaardigheid die jaren duurde om te perfectioneren. Nu zijn er slechts een paar woorden en een klik nodig om een meesterwerk te creëren.

Ik heb het natuurlijk over AI-gegenereerde kunst – een onderwerp waarover de afgelopen maanden eindeloos is gediscussieerd op sociale media. Elke dag als ik door mijn telefoon scroll, zie ik sommige mensen hun prachtige creaties delen, terwijl anderen protesteren tegen de ethiek van deze technologie.

Voor middelbare scholieren, zoals ik, die geïnteresseerd zijn in een carrière in de kunst, kan het idee van AI-kunst bijzonder beangstigend zijn. Als het gemakkelijker wordt om met deze technologie kunstwerken van hoge kwaliteit te maken, wat gebeurt er dan met de kunstenaars die ooit voor deze taken werden ingehuurd? Waarom zouden bedrijven een kunstenaar de opdracht geven als ze met een paar klikken een prachtige illustratie of ontwerp kunnen maken? Wat gebeurt er als de toekomst van de kunst volledig wordt overgenomen door de technologie?

Mo Koelle is een kunstenaar en student aan de Milpitas High School die digitale illustratie en handgetekende kunst maakt. Zij vindt dat AI-kunstgeneratoren stelen van menselijke kunstenaars. “Het is diefstal,” zeggen ze, “de kunst gebruiken waar iemand uren van zijn leven aan heeft besteed om iets uit te spuwen in een kwestie van seconden.”

En Tyler Tran, een laatstejaars aan de Milpitas High School die digitale kunst en animatie wil gaan studeren, vreest dat de populariteit van AI-kunst zijn hele loopbaan overbodig kan maken, vooral als je bedenkt hoe duur een kunstopleiding doorgaans is. Hij maakt zich zorgen: “Opdrachten, digitaal werk – opeens kan dat allemaal met AI. Wat moet ik dan doen? [Ik moet mijn onkosten betalen, mijn leningen betalen, mijn leven betalen, mijn college betalen en dat soort dingen. Dus dat is zeker een angst die ik heb.”

Om zelf te zien waartoe deze AI-generatoren in staat zijn, besloot ik te proberen mijn eigen AI-kunst te maken. De eerste keer dat ik dat deed, stond ik versteld van de kracht van de technologie. Om een afbeelding te maken met de populairste AI-afbeeldingengenerator, Midjourney, hoef je alleen maar een tekstopdracht in te typen – mijn opdracht was “een portret in anime-stijl van een meisje met bruin haar en grijze ogen tegen een bosachtige achtergrond.” Slechts een paar minuten later genereerde de AI vier verschillende portretten.

……
……
……

Maar of we het nu leuk vinden of niet, kunstmatige intelligentie zal deel blijven uitmaken van ons leven. Ik geloof dat deze beeldgeneratoren de potentie hebben om mensen te helpen, zolang er enkele beperkingen worden ingesteld om kunstenaars te beschermen. En, zoals zoveel van de aspirant-kunstenaars die ik sprak, denk ik dat er nog steeds iets speciaals is aan het mens-zijn dat AI nooit zal vervangen.

“Wees hoopvol,” zegt Tran. “Voel je niet verslagen omdat AI-kunst gewoon bestaat.” Immers, zegt hij, de menselijke geest en het menselijk lichaam nemen altijd ervaringen op van het werkelijke leven in de echte wereld. “Dat is iets wat je altijd zal onderscheiden van AI-kunst.”

Voor uitgebreidere versie: https://www.kqed.org/arts/13928253/ai-art-artificial-intelligence-student-artists-midjourney?fbclid=IwAR3O9H8y0l8j2D3d87vB3JEgVTzW8CdZcOmH_TJwg4mHwlLbtRA0saq8ZvY&mibextid=Zxz2cZ

Leave A Comment