We moeten ons niet alleen zorgen maken over jonge kinderen die op het scherm kijken, maar ook over afgeleide ouders. Over de tijd die kinderen aan het scherm besteden zijn er legio artikelen verschenen, verrassend weinig aandacht wordt besteed aan het gebruik van het scherm door de ouders zelf, die nu lijden onder wat de technologie-expert Linda Stone meer dan 20 jaar geleden “continue gedeeltelijke aandacht” noemde. Deze aandoening is niet alleen schadelijk voor ons, zoals Stone heeft betoogd, maar ook voor onze kinderen.

Onderzoekers in Boston observeerden stiekem 55 ouders die in fastfoodrestaurants met een of meer kinderen aten. Veertig van de volwassenen werden geabsorbeerd met hun telefoons in verschillende mate, sommige bijna volledig door het negeren van de kinderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kinderen begonnen met het vragen van aandacht, die vaak genegeerd werd. Een uitgebreid artikel hierover te vinden in The Adlantic

In één studie, gepubliceerd in Developmental Science, werden baby’s en peuters van zeven maanden tot twee jaar oud beoordeeld op temperament, sociaal engagement, exploratie en herstel na disruptie. De onderzoekers rapporteerden dat de kinderen meer nood uitten, en minder waarschijnlijk hun omgeving zouden onderzoeken, toen hun moeders hun telefoon gebruikten.

In een grote internationale studie onder zesduizend acht tot dertienjarige kinderen gaf 32% aan zich “onbelangrijk” te voelen als hun ouders hun mobiele telefoon gebruiken tijdens maaltijden, gesprekken of andere familietijden. De kinderen meldden dat ze met technologie concurreerden om de aandacht van hun ouders. Meer dan de helft van de kinderen in de studie zei dat hun ouders te veel tijd doorbrengen op hun telefoons.

Een groeiend leger van journalisten en deskundigen roept op om een einde te maken aan het gebruik van telefoons voor onze kinderen. Ze zeggen dat kinderen zich er minder geliefd bij voelen en dat ze de verkeerde lessen over het gebruik van apparaten krijgen.

Heel simpel! Is uw kind bij u in de buurt? Ga dan niet op social media, whatsapp! Stop met je smartphone. Ook niet in de wachtkamer, restaurant, treincoupé, terwijl je met je kind je hond uitlaat of je kinderen naar een speeltuin brengt. Gewoon stoppen! Zijn je kinderen aan het slapen? op school? Ga dan pas lekker aan de slag met je smartphone.

Auteur: Erdinç Saçan