Dat Barcelona meedoet aan de race om een van de slimste steden ter wereld te zijn is bekend, in deze blog ga je lezen waarom de stad Barcelona tot een van de slimste steden ter wereld genoemd kan worden.

Laten we beginnen met het Smart City World Expo Congress, de Champions League op het gebied van de technologieën omtrent smart cities. Tijdens dit evenement worden alle nieuwe innovaties die bedacht zijn door bedrijven door heel de wereld tentoongesteld aan de bezoekers en genodigde van dit evenement. Iedere stad die meespeelt in deze competitie om de smartest city te worden is op dit evenement aanwezig. Wanneer je interesses liggen op dit gebied dan is een bezoek aan dit evenement zeker de moeite waard! Het Smart City World Expo Congress zal dit jaar (2020) in de maand november plaatsvinden. Naast het zeer interessante evenement wat georganiseerd wordt de stad Barcelona passen zij ook wat interessante technologieën toe in haar eigen stad. Twee van deze slimme technologieën worden in de volgende alinea’s besproken.

Dat lantaarnpalen in deze tijd voortaan het licht reguleert op basis van bewegingen is in veel steden te zien, de lantaarnpalen in Barcelona zijn nog een stukje slimmer. Naast het reguleren van het licht zijn de lantaarnpalen ook in staat om de temperaturen en de drukte in een bepaalde straat te meten. Daarnaast zijn deze lantaarnpalen verbonden met het open wifi-netwerk dat Barcelona verschaft aan de bezoekers en bewoners van de stad. Hierdoor worden foto’s verzameld die op bepaalde plekken zijn gemaakt en op Instagram worden gezet door degene die de foto maakt, zo kan Barcelona de populaire plekken in de stad in kaart brengen door enkel gebruik te maken van deze slimme lantaarnpalen.

Een parkeerplek zoeken in een grote stad blijft altijd een moeilijke opgave. In bijna alle steden wordt er al aangegeven wanneer een parkeerplaats vol is voor dat je de parkeerplaats kan betreden. In Barcelona gaan ze hierin een stapje verder. De stad heeft een smartphone-app ontwikkeld die met jouw GPS-locatie opzoek gaat naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplek, dit kan jou een aantal rondjes rijden door deze drukke stad voorkomen! Doordat Barcelona slimme sensoren in het asfalt van de parkeerplekken heeft ‘verstopt’ kunnen zij zien wanneer de parkeerplek vrij is of niet. Momenteel kan er alleen maar gebruik gemaakt van deze applicatie doormiddel van je eigen smartphone. Wanneer we hierin weer een stapje verder gaan denken zou deze technologie ook in de boordcomputer van een auto geïmplementeerd kunnen worden. Zodat jouw eigen slimme auto je direct naar een vrije parkeerplaats stuurt, hoe gaaf zou dat zijn! Wat mij zeer aanspreekt bij deze technologie is het reduceren van de drukte midden in het centrum van Barcelona en daar omheen. Niet alleen de uitstoot van brandstof zal hierdoor minder worden maar de veiligheid in het centrum, denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal ongelukken, zal ook zeker dalen.

Naast de twee bovengenoemde voorbeelden hanteert Barcelona verschillende andere technologieën. Wat Barcelona in mijn ogen zeer goed doet is het verbeteren van de levenskwaliteit en het organiseren van het grootste “smart city” evenement van de wereld. Hierdoor zal Barcelona altijd in een hoge positie staan wanneer het gaat over slimme steden in de wereld. Door het organiseren van dat evenement legt Barcelona contacten met iedereen in de wereld die iets te maken heeft met het verbeteren van de levenskwaliteit in een bepaalde stad. Zoals ik net als zei vind ik dat het doel van een smart city het verbeteren van de levenskwaliteit van de bewoners, bezoekers en de bedrijven moet zijn. Wanneer je als stad dit doet, op verschillende aspecten: denk hierbij aan mobiliteit, veiligheid, economie, dienstverlening en duurzaamheid, dan ben je als stad in mijn ogen een super smart city!

Barcelona innoveert veel op het gebied van smart cities, een bezoekje aan de website van Barcelona met enkel berichten over dit onderwerp kan zeker geen kwaad. Hierin staan de nieuwste artikelen die over dit onderwerp gaan in Barcelona!

Auteur: Bram Klaassen

Leave A Comment