Elke dag bewijzen miljoenen mensen aan een robot dat ze geen robot zijn door ‘robotdingen’ te doen.

Ze selecteren plaatjes met auto’s of verkeersberichten, ze typen wazige woorden over of ze zetten een vinkje. Ze doen een zogenaamde CAPTCHA. Een geautomatiseerde test om te bewijzen dat ze geen robot zijn. En, door de test te doen, werken ze ook nog voor de technologiebedrijven. Wij geloven dat deze tests saai zijn. Ze zijn vernederend. Ze zijn beledigend. Ze zijn zelfs onmenselijk. Wij zijn tenslotte mensen. Dus, waarom moeten we bewijzen dat we geen robot zijn? Waarom moeten we robotdingen doen? Selecteren, klikken, vinkjes zetten? Waarom mogen we geen test doen, die ons is staat stelt om te bewijzen dat we mensen zijn?

We eten, drinken, stinken, lachen, vechten, hebben lief, huilen en planten ons voort. We hebben unieke menselijke kwaliteiten, Dat kunnen we echt wel bewijzen. Daarom hebben we een CEPTCHA gelanceerd. Een CAPTCHA maar veel beter. Een test die een beroep doet op ons diepe, menselijke eigenschappen. Een veilige, leuke test waarin we kunnen bewijzen dat we mens zijn. Een test die ons gevoel voor humor controleert. De test presenteert een grap en je hoeft alleen de juiste clou te vinden. Makkelijk en leuk!

Wij streven ernaar om de CAPTCHA wereldwijd te vervangen door een betere test, de CEPTCHA, zodat we steeds opnieuw mogen bewijzen dat we mensen zijn in plaats van dat we moeten bewijzen dat we geen robot zijn. Dit is niet alleen leuk, maar ook belangrijk in een wereld vol digitale technologie waarin het geen kwaad kan om er steeds aan herinnerd te worden, dat we mensen zijn. En geen robots. CEPTCHA biedt web services voor eigenaars van websites over de hele wereld.

Op WWW.CEPTCHA.COM kun je je registreren als BETA-gebruiker of alvast de demo uitproberen. CEPTCHA is een idee van Rens van der Vorst ondersteund door Fontys Hogescholen (IT opleiding) en Headtilt. Rens van der Vorst werkt als technofilosoof bij Fontys Hogescholen. Hij publiceert, doceert, schrijft en presenteert over de impact van technologie. Zowel Rens als Fontys geloven dat het ontzettend belangrijk is om studenten te leren na te denken over de impact van technologie. Op een grappige manier.

Leave A Comment