Naarmate de onderzoekers de mysteries van de subatomaire deeltjesfysica oplossen, creëert CERN voortdurend geavanceerd onderzoek … onderzoek met bijna onbeperkte toepassingen in bijna elke high-tech industrie.CERN-lidstaten, waaronder Nederland, hebben toegang tot deze technologie via een beperkte groep derde CERN-vertegenwoordigers.

HighTechXL werkt samen met Nikhef, het Nederlandse instituut dat alle activiteiten met betrekking tot CERN coördineert, met CERN op het gebied van hightech- en hardwaretoepassingen in Nederland. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een CERN Technology Hackathon. CERN Hackaton werd gehouden op 2 juli in High Tech Campus, Eindhoven. 450 aanmeldingen uit 12 landen. 85 aanvaard om 10 teams te creëren.

De hackathon was bedoeld als eerste stap in het verkennen van mogelijke zakelijke toepassingen van de technologie. Het ging om drie technologieën:
Accurate temperature control using CO2, Long Distance Structured Laser Beam, Compact High Frequency Particle Accelerator.

Ondernemers en experts uit de industrie nemen deel aan onze eerste brainstorm en assessment sessie tijdens de hackathon. Dan verzamelen ze feedback, vragen en ideeën tijdens de zomer.

In september zullen de teams worden gevormd die nieuwe bedrijven zullen oprichten, elk gericht op één van de CERN-technologieën. Ik zat in een internationaal team met deelnemers uit Griekenland, Italië, Mexico en Costa Rica.

Daarnaast waren diverse investeerders/ bedrijven betrokken zoals BOM, Philips, ABN Amro, EY, KPN, ASML etc. In drie uur tijd moesten we brainstormen, selectie maken uit alle ideeën en dit uitwerken. Een echte pressure cooker manier van werken. Tijd werd streng bijgehouden en aan de hand van templates (modellen) werden de teams geholpen.

Er waren wat verschillen met andere hackatons. Er was geen competitie onderling. Het ging echt om de technologie verder uit te werken in bruikbare applicaties (liefst met social impact) en iedere deelnemer werd gevraagd of ze hier verder mee willen.

Auteur: Erdinç Saçan