In het verleden was het verhaal duidelijk: het is cruciaal voor jongeren om te leren coderen in het tijdperk van kunstmatige intelligentie (AI). Maar nu rijst een betere vraag: hoe belangrijk is het om te kunnen communiceren met een computer, wat de kern is van coderen?

Naarmate AI zich verder ontwikkelt, zouden we ons meer moeten richten op het managen van code in plaats van het schrijven ervan. We moeten ons concentreren op wat mensen in 2030 nog steeds beter kunnen dan AI, en hoe we daar beter in kunnen worden. Er zijn enkele dingen die AI niet kan. Bijvoorbeeld, AI kan geen tegenstrijdigheden als zowel waar als onwaar beschouwen. Dit soort schijnbaar onmogelijke denktaken zullen niet eenvoudig zijn voor AI om te ‘begrijpen’.

Hoewel AI steeds beter wordt in het uitvoeren van taken zoals het creëren van kunst, muziek, poëzie en het maken van video’s, blijft coderen een waardevolle vaardigheid. Het soort code dat we schrijven, zal veranderen. We zullen ons steeds verder verwijderen van low-level programmeren en de ontwikkelomgevingen zullen waarschijnlijk veranderen.

In 2030 zal coderen er ongetwijfeld anders uitzien. Na uren te hebben gecodeerd met ChatGPT, is het duidelijk dat enige basiskennis nodig is om iets zinvols te bouwen, zelfs als 100% van de code door AI wordt gegenereerd. Coderen zal veranderen, maar het belang van deze vaardigheid zal niet afnemen.

Het is belangrijk om te beseffen dat de behoefte aan coderen op een algemeen niveau niet zal afnemen in een wereld die steeds meer wordt aangedreven door technologie. Echte probleemoplossers die gebruik maken van informatica zullen waardevol blijven, terwijl anderen die zich alleen richten op integratie, expertise of consultancy mogelijk in de problemen komen.

In de toekomst zullen programmeertalen zoals Python, de lingua franca van AI, essentieel blijven om te leren. Net zoals het belangrijk is om kinderen rekenen te leren, ondanks dat machines het beter kunnen, zullen we nog steeds moeten begrijpen wat er gebeurt tijdens het coderen en of de resultaten overeenkomen met ons eigen begrip.

Kortom, in het tijdperk van AI blijft coderen een cruciale vaardigheid, zij het in een veranderende vorm. Het is belangrijk om te blijven investeren in het leren van coderen en het ontwikkelen van vaardigheden die verder gaan dan programmeren, zodat we klaar zijn voor de uitdagingen en kansen die de toekomst biedt.

Bovenstaande tekst gegenereerd op basis van een tweet & antwoorden van:

Jeremiah Owyang – @jowyang

Samengesteld door: Erdinç Saçan

One Comment

  1. Marcel 25 april 2023 at 10:51 - Reply

    Leuk artikel! Coderen begint er nu (2023) al anders uit te zien, dankzij AI. Spannende wereld.

Leave A Comment