Gaan we binnenkort getuige zijn van het creatieve genie van een virtuele Picasso of Leonardo da Vinci?

We zouden wel eens op weg kunnen zijn met de nieuwste trend op het gebied van AI: visuele generatieve modellen. Terwijl systemen als GPT-3 tekst uit tekst creëren, kunnen andere zoals DALL-E 2 – een woordspeling tussen de Spaanse schilder Salvador Dalí en Pixars schattige robot WALL-E – visuele kunst uit woorden creëren. Zoals u kunt zien op de omslagfoto van dit artikel, geeft deze technologie een nieuwe betekenis aan het gezegde “een beeld zegt meer dan duizend woorden”.

OpenAI, het bedrijf achter DALL-E 2, kondigde het model in april aan. In slechts een paar maanden tijd heeft het alle alarmbellen doen rinkelen dat AI te dicht in de buurt komt van het menselijke niveau van visuele creativiteit. Het kan alles creëren wat je je kunt voorstellen – en alles wat je je niet kunt voorstellen – op basis van een enkele zin.

En OpenAI is niet de enige. Een maand geleden kondigde Google Brain Imagen aan, een soortgelijk – en zelfs iets beter – model. En gisteren nog bracht een ander team van Google Brain weer een ander model uit, Parti genaamd.

En dan hebben we het nog niet over alle projecten van low-budget onderzoeksgroepen die niet rekenen op de middelen van de Googles en OpenAI’s van de wereld. Enkele voorbeelden zijn gloednieuwe onderzoekslabs zoals Midjourney, gratis apps zoals Dream, open-source alternatieven zoals Hugging Face’s DALL-E mini (nu Craiyon genaamd), of de collab notebooks (bv. disco diffusion) die ontstaan zijn uit het werk van enkele onafhankelijke onderzoekers zoals Katherine Crowson en Ryan Murdock, die de beweging onder digitale kunstenaars op gang brachten.

Nu de technologie bewezen is en de onzekerheid is weggenomen, is de hele AI-gemeenschap in een race verwikkeld om het volgende beste tekst-naar-beeld model te bouwen. En ze zullen niet snel stoppen. Dit zal belangrijke gevolgen hebben. Vandaag richt ik me op hoe deze technologie de beeldende kunst zal ontwrichten. DALL-E 2, de hoofdrolspeler in dit nummer, zal ons vergezellen op deze reis.

Lees verder op: https://thealgorithmicbridge.substack.com/p/dalle-2-will-disrupt-art-deeper-than 

Leave A Comment