Stelt u zich eens voor dat miljoenen mensen uw kindertijd bijwoonden via het internet. De eerste generatie kinderen die zijn opgegroeid met social media staan nu op de drempel van volwassenheid. In plaats van gênante babyfoto’s die veilig in fotoalbums zijn weggestopt, hebben zij een digitaal archief dat openbaar toegankelijk is.

Een recent voorbeeld van dit fenomeen was een TikTok-video van twee jonge zusjes, Olivia en Millie, die kerstcadeaus openden. Wanneer de grote cadeaus koffers bleken te zijn, barstte Millie in tranen uit. Negen miljoen mensen zagen haar huilen en duizenden reageerden erop. In het verleden zouden dergelijke momenten slechts familieverhalen zijn geweest, verborgen in het privé-domein.

Deze openbaarheid kan echter langdurige gevolgen hebben. De keuzes die jaren geleden zijn gemaakt, worden nu onderdeel van hun digitale voetafdruk. Ze dragen de last van een online dossier dat hun ouders hebben gecreëerd.

Kinderen zoals Caymi Barrett, wiens jeugd openlijk op Facebook werd gedeeld, worstelen met de gevolgen. De stress die dit veroorzaakte, dreef haar ertoe om te pleiten voor de internetprivacy van kinderen. Barrett benadrukt hoe belangrijk het is dat ouders de potentiële gevolgen van hun posts begrijpen.

Ouders hebben de neiging om over te delen, deels omdat de positieve reacties die ze krijgen verslavend zijn. Maar de kinderen die in deze omgeving opgroeien, leren snel de gevaren van over delen. Ze hebben te maken met het digitale personage dat al voor hen is gecreëerd.

Het is een delicaat evenwicht tussen de behoefte om te delen en de noodzaak om de privacy van een kind te respecteren. Terwijl deze generatie kinderen volwassen wordt, is het een gesprek dat we als maatschappij moeten voeren. Want de vraag blijft: hoeveel van ons leven willen we echt online delen?

Lees verder op: https://www.theatlantic.com/technology/archive/2023/05/parents-posting-kids-online-tiktok-social-media/674137/

Leave A Comment