Een tijdje terug maakte ik voor het eerst kennis met de term deepfake. Via social media zag ik een  trailer van de film Iron Man. Echter niet met Robert Downey Junior als de legendarische Avenger, maar Tom Cruise. YouTube kanaal Collider Videos had de filmbeelden van Iron Man bewerkt met behulp van deepfake technologie. Het resultaat zag er naar mijn mening verbluffend realistisch uit.

Tom Cruise als Iron Man (bron: Screenrant.com)

Deepfake is de term die wereldwijd wordt gebruikt voor software waarmee nepvideo’s kunnen worden gemaakt die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Fake news 2.0 zou je ook wel kunnen zeggen.

Dat de gevaren van deze nieuwe technologie immens groot zijn, hoef ik niemand te vertellen. Voor je het weet, zie je jezelf terug als inbreker op beelden van beveiligingscamera’s. En dat terwijl jij op dat moment braaf thuis het nieuwe seizoen van Black Mirror aan het bingewatchen was.

Echte Putin versus deepfake Putun (bron: Bloomberg)

Ik wil het alleen voor de verandering eens niet over de gevaren van deepfake hebben. Als fervent filmliefhebber zie ik namelijk ook enorm veel mogelijkheden.

Want stel je voor dat je de casting van Robert Pattinson als de nieuwe Batman verschrikkelijk vindt. Dan download je in de toekomst de film gewoon en vervangt Pattinson met behulp van deepfake technologie door je eigen acteur naar keuze. Of door jezelf! Hoe gaaf zou dat zijn?! Jij als Batman, scheurend in je Batmobile door Gotham City!

Ook de dood is overwonnen met deepfake. Een nieuwe film met Marilyn Monroe en James Dean als liefdeskoppel? Check! Een nieuwe western met John Wayne? Kan ook! Of wacht dacht je van een martial arts film waarin de overleden Bruce Lee het opneemt tegen de springlevende Jackie Chan? Geen probleem!

Je begrijpt dat deepfake de heilige graal is voor filmproducenten. Ze kunnen de films produceren met welke acteur of actrice die ze maar willen, dood of levend. Natuurlijk zijn er nog auteursrechtelijke issues maar daar vinden Disney en consorten vast wel op.

Auteur: Twan Arts