Je kunt alles zijn wat je wilt in de Metaverse, je kunt alleen niet de controle hebben.

Geschreven door:   in zdnet.com

In een Metaverse, zoals bedacht door Mark Zuckerberg, CEO van Meta, kun je zelfs niet aan je virtuele neus krabben zonder de toestemming van een programma dat volledig door het bedrijf wordt gecontroleerd. Er is geen standaard voor virtuele werelden. Ze zijn stuk voor stuk ontworpen als een set technologieën die alleen de eigenaar kent.

Voor zover het bewegen van virtuele ledematen en het zien met virtuele ogen het equivalent is van bewegingsvrijheid in een virtuele wereld, heeft niemand die een Metaverse van welke soort dan ook betreedt enige autonomie. Elke beweging wordt overgelaten aan de digitale controle van bedrijven zoals Meta, die zich het recht voorbehouden om iedereen bewegingsvrijheid te weigeren.

Niettemin suggereert de dorst om deel te nemen aan een toekomstige Metaverse — elk persbericht van deze tijd voorziet in verbazingwekkende economische mogelijkheden — dat veel sociale activiteiten geheel of gedeeltelijk in virtuele werelden zouden kunnen worden opgezogen. Als dat gebeurt, nemen mensen ofwel deel, ofwel worden ze rechteloos. De tijd om na te denken over de ethische kwesties van de Metaverse is nu gekomen.

Alles wijst er nu al op dat Zuckerberg en andere makers van meta-werelden zullen proberen om autonomie te bagatelliseren door de keuze van de consument als alternatief aan te bieden.

Het voorstel van Zuckerberg voor The Metaverse is dat je kunt zijn wat je wilt, met makers die verschillende kledingkasten en dergelijke aanbieden. Maar het kiezen van een bepaalde tint huidskleur, net als het kiezen welke emoji je wilt, is geen controle. En het is geen autonomie.

Elke identiteit in een virtuele wereld is de creatie van een privé database. De individuele mens heeft geen controle over die database. Hij kan kiezen uit een menu, en in Zuckerbergs wereld kan hij misschien zelfs voorstellen wat er op het menu komt. Maar aan het eind van de dag hebben mensen geen vetorecht. Wat het bedrijf beslist, is definitief.

Met andere woorden, je kunt alles zijn wat je wilt in The Metaverse, je kunt er alleen geen controle over hebben.

Stel je voor dat je hele bestaan, en wat je ziet als je identiteit, geannuleerd kan worden door een bedrijf. Daar is een term voor. Het heet een slaaf zijn.

Lees verder op: https://www.zdnet.com/article/the-metaverse-is-a-human-rights-dilemma/ 

 

 

Leave A Comment