Miljardairs veroveren de ruimte. Nu de aarde allerlei tekenen van slijtage laat zien, willen de rijken dan ontkomen en verder leven op de Maan of Mars? Denken misschien sommige mensen. Maar hoe is dat nou? een astronaut zijn of leven in de ruimte?

Een interessante tweet draad werd laatst gedeeld door

Sim Kern
@sim_kern

Climate fiction writer

Over miljardairs en ruimte reizen… ruimtevaart en het leven van astronauten.

Als iemand van u de indruk heeft dat onze miljardairs erin zouden kunnen slagen naar de ruimte te “ontsnappen”, terwijl de wereld in brand staat, laat mij die vrees dan wegnemen met wat ik weet van het feit dat ik de echtgenoot ben van een NASA-luchtverkeersleider.

Om een half dozijn mensen in leven te houden op het ISS, is een grondteam van duizenden mensen nodig, die voortdurend problemen oplossen om hen in leven te houden. Hun kwaliteit van leven is rond stuiteren in een nauwe buis met dezelfde 5 mensen die maandenlang niet kunnen baden.

Elke minuut van hun dag wordt gemicromanaged zodat ze kunnen overleven. Ze volgen strikte trainingsschema’s om te voorkomen dat hun botten in prut veranderen. Ze besteden veel tijd aan het bestuderen van systemen en het repareren van apparatuur die steeds stuk gaat, omdat de ruimte je wil doden.

Hun slaap situatie is als een drijvende doodskist. Hun poep situatie is een 20-stappen proces in een port-o-potje waar alles DRIJFT en de deur een plastic gordijn is. De wifi valt op regelmatige tijdstippen uit. Het eten is NIET met Michelin sterren bekroond, om het zacht uit te drukken.

De enige reden waarom ze daar überhaupt in leven zijn, is omdat meerdere landen duizenden briljante, hoogopgeleide ingenieurs en dokters en astrofysici en computerdeskundigen hebben, wier fulltime baan het is de astronauten in leven te houden en het ISS te laten functioneren.

Als er iets stuk gaat, en dat gebeurt voortdurend, gaan deze teams aan de slag om oplossingen te bedenken. En deze reparaties, laat me je vertellen, ze zijn vervelend. Dit jaar, werkend vanuit huis, heb ik de schema’s gezien en stukjes van vergaderingen afgeluisterd, en oh mijn God, wat is het vervelend.

En de ruimtewandelingen waar ze naar buiten gaan om deze kapotte dingen te repareren? Het vergt tientallen uren studie om elk te doen. En dan is het misschien vier, zes uur in een pak, met stijve, lompe handschoenen, alle “Rij bout 7A in dok 31X” totdat hun vingers trillen van uitputting.

Dus er is geen toekomst waarin Bezos en Branson champagne nippen naast hun ruimtezwembad op Low-Earth Maralago, ok? Het leven in de ruimte kan nooit comfortabeler of beter zijn dan het leven op aarde, noch tijdens hun leven, noch tijdens de vele generaties die nog komen, of waarschijnlijk ooit.

Het langste dat iemand in de ruimte heeft doorgebracht was Scott Kelly, die een jaar in de ruimte was, thuiskwam en onmiddellijk met pensioen ging. Hij had zijn hele leven besteed aan de voorbereiding en training om in de ruimte te zijn, en vond het extreem fysiek en psychologisch slopend om daar maar één jaar te zijn.

Dus deze miljardairs “ruimtewedloop” is niets meer dan een wedstrijdje piemelen tussen Musk, Bezos, en Branson. Ze investeren geen miljarden om de wetenschap of de grenzen van de menselijke mogelijkheden te verleggen. Ze doen het om de eerste rijke man te zijn die daarboven nutteloos rond stuitert.

En het is volstrekt verachtelijk als je begrijpt dat ze het financieren met de opgepotte rijkdom van arbeiders die alleen al moeite hebben om te overleven. Met slecht verdiend geld van toeleveringsketens die mensen tot slaaf maken en de toekomstmogelijkheden van het leven op aarde vernietigen.

Maar als het je dwars zit dat ze ZOUDEN, dat die drie klootzakken ooit meer dan een week in de ruimte zouden kunnen doorbrengen en ervan genieten, laat me je geruststellen. Niet in dit leven. Met al hun miljarden hebben ze geen macht om van de ruimte een betere plek te maken dan de aarde.

Ik weet niet of ze de zinloosheid beseffen, of ze BEWUST zijn dat deze hele ruimtewedloop gewoon een wedstrijd is om te zien wie het snelst naar 0-G kan? Of dat miljardair zijn je zo misleidend maakt dat ze echt denken dat ze een Marskolonie kunnen kopen in hun leven.

Lees verder: https://twitter.com/sim_kern/status/1411304471934685184

Leave A Comment