Sinds de uitbraak van de Coronacrisis is online onderwijs essentieel geworden voor het functioneren van het onderwijssysteem in Nederland. Vele scholen hebben ervoor gekozen partnerschappen aan te gaan met Teams of Zoom. Toch zien docenten leerlingen ook veel gebruik maken van een ander platform… Maar waarom?

 Sinds Discord’s uitgave in 2015 is het zeer snel uitgegroeid naar een van de grootste services voor “Instant Messaging” en videobellen. In eerste instantie gemarket voor gamers als vervanging van populaire service Teamspeak en Skype, is het nu uitgegroeid tot een platform voor mensen van alle professionele afkomsten. Maar waarom is Discord nu zo populair geworden, vooral onder studenten? Hieronder een aantal redenen.

 

Scherm delen met meerdere mensen

Sinds een jaar is het mogelijk om in elke “server” (chatgroep) scherm te delen met meerdere mensen. Het is dus mogelijk om je eigen scherm te delen, en tegelijkertijd te kijken naar die van een vriend. Dit kan in vele situaties handig zijn, bijvoorbeeld code-vergelijken tijdens het ontwikkelen of een oplossing voor een puzzel in een game. Bij Teams is dit niet mogelijk, en moet je continu elkaars scherm overnemen.

Rich Prescence / Rich Chat Experience

Discord’s chatsysteem is zeer geavanceerd, het is bijvoorbeeld mogelijk om code-snippets te sturen met code-highlighting naar de desbetreffende taal. Het opmaken van berichten is zeer simpel en zeer uitgebreid.

Ook is er een duidelijk rollensysteem geimplementeerd in Discord, waardoor het mogelijk is om uitgebreide servers te creëren met verschillende machtsposities en/of rollen. Hiermee wordt het organiseren en bij elkaar roepen van verschillende rollen zeer eenvoudig gemaakt.

Zelf gebruik ik Discord heel vaak om mijn creaties te laten zien aan mijn vrienden. Vanwege bovenstaande features is het delen van een video, foto, code-project of wat je ook maar kan verzinnen zeer simpel!

Ook Anil Eranil van de Technische Universiteit Eindhoven zegt het volgende: “Discord biedt ons veel meer functies, maar ook is de audiokwaliteit beter en is er zowel geen achtergrondruis. Ook is er ondersteuning voor zelfgeprogrammeerde bots die je bijvoorbeeld kunnen helpen bij het omzetten van wiskundige formules en ze omzet naar de juiste symbolen. Discord is ook simpelweg gewoon leuker, je kan zelf emoji’s maken, channels met specifieke doeleinden zoals schoolzaken of juist een waar iedereen grappig kan doen. Eindeloze opties dus!”

Het is dus zeker zeer goed mogelijk om de zakelijke kant van Discord te scheiden van de wat minder zakelijke kant, als mensen het maar een kans geven! Discord is dus niet alleen maar voor de gamers onder ons, maar voor alle studenten en leraren die hun chat-ervaring zo soepel, gezellig en leuk mogelijk willen maken!

Auteur: Tristan van Triest

 

 

Leave A Comment