Wanneer je op #metaverse zoekt zie je enorm veel artikelen en is er een grote hype. Grappig genoeg is VR veel verder dan de Metaverse en is hier minder over te vinden, volgens Wouter van den Bijgaart. ‘Het is een waar wilde westen aan informatie’

 De verschillende use cases van VR – enorm divers!

Wouter vertelde ons over een empathie training voor Vodafone waarbij ze alleen maar 360 video’s gebruiken om zo in de huid te kruipen van mensen met autisme. Zo kan je met de training meer empathie krijgen voor iemand met autisme en echt een ervaring beleven hierin. Sommige mensen kwamen daar huilend onder vandaan – in een instant snapte ze ‘’ervaar jij dit zo?’’. Het is een ervaring die niet met woorden uit te leggen is.

Hij vertelde ons dat leren ook veel makkelijker wordt door middel van VR. Als je iemand iets wilt leren is interactieve VR veel beter. Sinds 2020 bestaat draadloze VR. Camera’s zitten in de bril zelf. Voorheen was dit nog met externe motion caption systemen. Drie jaar geleden kostte dit nog driehonderdduizend. euro. Zo bizar snel ontwikkeld het zich.

 Er zijn zoveel mogelijkheden met VR vooral in zorg en onderwijs. Het kan echt de kwaliteit van het leven verbeteren. Een virtuele huisarts zou de drempel lager maken voor mensen die nerveus zijn hiervoor. Onderwijs ervaren in plaats van in boeken duiken. Praktisch vs. theoretisch, MBO vs. universiteit. Dit heeft vaak niks met IQ te maken maar is meer een kwestie van ‘’Hoe trigger je iemand met leren?’’. Voor de praktisch opgeleiden mensen is dit dus een prachtig idee. Hoe leert die persoon? Hoe motiveer je iemand? Dit zijn allemaal vragen die VR kan beantwoorden.

In de zorg werd gesproken over pijnbestrijding met VR: een VR bril tijdens een behandeling zou rustgevend kunnen zijn. Maar ook over transities naar een bejaardentehuis werd gesproken: Een persoon bouwde zijn oma’s oude huis na, die naar een zorghuis moest zodat zij alsnog soms op ‘visite’ kon. De oma gaat wekelijks op bezoek naar het huis. Zo is de transitie naar het bejaardentehuis een stuk prettiger.

Wouter liet ons een VR toepassing zien over hoogtevrees in VR. Een iemand uit het publiek mocht de VR bril op en ging vervolgens op een plank staan. In de VR zag zij alleen een plank waarop zij moest balanceren en als zij naast deze plank zou stappen zou zij naar beneden vallen. Toen zij dit even moest proberen was dat natuurlijk erg schrikken. Maar omdat het natuurlijk nep is, gebeurde er niks.

Zelf zijn zij bij VRNederland bezig met een onderzoekstraject met het GGZ om toegepast ADHD intensieve behandelingen toe te passen. Misschien is het zelfs mogelijk om trauma’s te behandelen met VR!

Er wordt gesproken over VR operaties, wat als we in de toekomst operaties op afstand laten doen? Stel je voor dat er een specialist is ergens op de wereld die zou opereren via Mixed Reality. De ethische kwesties hier zijn bizar. Krijtbord naar iPad was al een ding, dit is al helemaal niet te vergelijken. Er komen veel ethische kwesties naar voren wanneer het over een VR wereld gaat. VR dating wordt sowieso een ding volgens Wouter. Je kan emoties op het moment al simuleren met facial tracking. Heel veel van deze dingen moeten we nog niet eens willen, als maatschappij moeten wij vragen ‘’willen wij dit?’’

Metaverse

Metaverse heeft veel verschillende definities, maar het is niet hetgeen wat je langs LinkedIn ziet komen! ‘’Als iemand beweert dat hij een Metaverse heeft gebouwd, kan je hem technisch gezien ontvrienden, hij weet niet waar hij het over heeft!’’. We zitten in een fase net zoals vroeger waar je net het internet had, inbellen op je modem en dan kwam je op een super lelijke Yahoo pagina waar je iets kon vinden met een paar resultaten. Het is niet te vergelijken met wat het nu is. Het is een nieuwe vorm van interacten met content, het zal zeker niet het complete leven overnemen maar het is net zoals de smartphone, het is een aanvulling op het leven. Het hele idee van het Metaverse is dat alles connected is. ‘’Nu gebruiken we een telefoon om op het internet te komen, straks gebruiken we een VR om op de Metaverse te komen. De Metaverse is gewoon een omgeving. Het komt er sowieso aan maar we zijn nog ver weg met het integraten in onze samenleving. Wouter vergeleek wat de Metaverse mogelijk kon zijn met de film ‘Ready Player One’. Alles zou mogelijk zijn technisch gezien binnen de Metaverse zoals dokters bezoeken maar de vraag is, hoe fundeert de overheid? Dit is de visie waar de Metaverse heen wilt. Metaverse wilt eigenlijk de eigenaar van het internet zijn’’.

Auteur: Evaluna van Dongen, stagiair Practoraat Interactieve Technologie van ROC Tilburg

Leave A Comment