Ik val meteen met de deur in huis. Ik betaal maandelijks 150 euro aan energiekosten voor mijn woning. Gisteren sprak ik nog mijn overbuurman (huishouden van drie) die blijkbaar een nieuw contract heeft afgesloten met zijn energieleverancier voor een maandbedrag van 350 euro. Een verhoging van bijna 250%! Ik weet wat me de komende winter te wachten staat met 3 thuiswonende kinderen.

Energiecrisis
De economie kampt met hoge inflatie. Naast het ruime monetair beleid is dit mede veroorzaakt door een negatieve aanbodschok. Door verstoringen in aanvoerketens (Corona lockdowns China) en de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne zijn grondstoffen en halffabricaten schaarser en duurder geworden.

Voorlopig stroomt ook geen gas meer door de Nord Stream 1 pijplijnleiding vanuit Rusland naar Europa, officieel wegens een ‘onderhoud’ van paar dagen. De gasprijs is gestegen richting de 280 euro per MWh, een jaar geleden was dat nog geen 30 euro.

Grafiek verloop gasprijs in NL vanaf Q2 2022

Een paar jaar geleden vonden we het duur wanneer de prijs van stroom op 9 euro kwam. Medio 2022 is dit 90 Euro per Megawattuur geworden.

Gevolgen voor bedrijven
De torenhoge energieprijzen zijn voor veel kleine ondernemers een enorm probleem. Energie-intensieve sectoren in Europa (zoals glastuinders of fabrieken) luiden de noodklok. Ondernemingen zijn straks tonnen meer kwijt aan hun energieverbruik. De energiecrisis dwingt nu al sommige industriebedrijven om (een deel) van de productie stil te leggen, zoals Arcelor Mittal, het grootste staalbedrijf ter wereld, bekend maakte fabrieken in Bremen later deze maand tijdelijk uit te zetten.

Op weg naar een voedselcrisis?
Een pandemie, klimaatverandering en oorlog in Oekraïne brachten barsten in ons voedselsysteem aan het licht. Nu met de hoge energieprijzen rijzen de kosten van vervoer en opslag van voedsel de pan uit. (Geconserveerde) groente, fruit en vlees worden opgeslagen in koel- en vrieshuizen en die gebruiken veel stroom. Ook bij het maken van glas en blik die als verpakking dient voor voedsel wordt veel gas gebruikt.

De gestegen kosten van alle (koel- en diepvries) voedselproducten zullen binnenkort doorberekend worden aan de eindconsument. Supermarkten moeten de prijsverhogingen doorvoeren anders dreigen er lege schappen. Deze gestegen levenskosten betekent voor miljoenen mensen binnen en buiten Europa dat er wellicht een keuze gemaakt moet worden tussen heat, or eat. Oftewel verwarmen of eten.

Auteur: Halil Kiliç – Blogger, Investor, IT ondernemer en bovengemiddeld geïnteresseerd in de Economische en Financiële wereld

Leave A Comment