Jonathan Zimmerman geeft onderwijs en geschiedenis aan de Universiteit van Pennsylvania. Hij is de auteur van “The Amateur Hour: Een geschiedenis van universitair onderwijs in Amerika.”

Met het nieuwe semester voor de deur ontving ik onlangs een e-mail van mijn universiteit waarin mij werd aangemoedigd een “beleid” op te stellen over het gebruik van kunstmatige intelligentie in mijn cursussen. De universiteit stelde voor dat instructeurs op de eerste schooldag de studenten zouden moeten informeren of en hoe ze AI-bots zoals ChatGPT kunnen gebruiken.

Dus hier is mijn AI-beleid: ik heb er geen.

Dit is wat ik in plaats daarvan aan mijn studenten ga vertellen.

Natuurlijk moet je me op de hoogte stellen als je AI gebruikt om een paper te schrijven, net zoals je verplicht bent om elke andere bron te citeren. Maar of je AI wel of niet gebruikt, is aan jou.

Hoewel, ik hoop dat je dat niet doet.

Ik zeg dat niet omdat AI valse “feiten” kan verzinnen (hoewel dat kan) of omdat het racistische en haatdragende teksten kan genereren (idem). Ik zeg dit omdat AI voor jou denkt. Er is een reden waarom het “intelligentie” wordt genoemd, tenslotte.

En ik wil dat je intelligent bent. Ik wil dat je urenlang naar een lege pagina of scherm staart, terwijl je probeert te beslissen hoe te beginnen. Ik wil dat je versie na versie schrijft en een sterkere versie van je eigen ideeën ontwikkelt. Ik wil dat je trots bent op wat je hebt bereikt, niet beschaamd dat je shortcuts hebt genomen.

Wat ik het meest wil, is dat je beslist wat echt is. Een van mijn mentoren, Neil Postman, een professor en maatschappijcriticus, verklaarde beroemd dat onderwijs ons zou moeten voorzien van een effectieve “onzin detector”. En Postman schreef dat jaren voordat we allemaal toegang kregen tot het internet, wat BS-detectie nog moeilijker heeft gemaakt – en nog crucialer.

Soms is BS gewoon leugens – wat we vandaag “desinformatie” noemen. Vaker echter is het een onverschilligheid voor de waarheid in plaats van een opzettelijke schending ervan. Leugenaars geloven in de waarheid; ze zouden niet kunnen liegen tenzij ze dat deden. Mensen die BS verkopen, maakt het niet uit. In die zin, zoals de filosoof van de Princeton University, Harry Frankfurt, schreef, is BS “een grotere vijand van de waarheid dan leugens zijn.”

Dus hier is mijn vraag: Wil je zo je leven leiden? Zo ja, dan zijn AI-bots zeker iets voor jou. Laat ze je essays schrijven, je probleemsets doen, je kunstwerken tekenen, je poëzie componeren. Naarmate ze beter worden, de systemen die ontworpen zijn om ze te detecteren voorbijstreven, is de kans steeds kleiner dat je betrapt wordt. En je haalt misschien zelfs hoge cijfers voor je lessen.

Maar je zult nooit weten wat je echt gelooft. Je wordt het soort persoon dat bedreven is in het spuien van memes en clichés. Net als ChatGPT klink je alsof je weet waar je het over hebt, zelfs als dat niet zo is.

Ik geef met tegenzin (en ongelukkig) toe dat veel universitaire cursussen je niet helpen uit te zoeken waar je echt in gelooft. Ze belonen studenten die teruggeven wat het boek of de professor zegt. Je zou net zo goed een robot kunnen zijn. Dus ik neem het je niet kwalijk als je een echte robot inschakelt om het werk voor je te doen.

Maar sommige cursussen vragen je echt om na te denken. En als je een AI-bot vraagt om het in plaats daarvan te doen, bedrieg je jezelf. Je mist de kans om te beslissen wat voor soort leven de moeite waard is om te leven en hoe je het gaat leven.

Sommige van mijn collega’s laten studenten schrijfopdrachten in de klas voltooien om ervoor te zorgen dat het werk dat ze indienen echt van hen is. Dat ga ik niet doen, omdat ik denk dat het betuttelend is. Jullie zijn volwassenen. Je kunt stemmen in verkiezingen en je kunt sterven in oorlogen. Dit AI-ding is jouw keuze, en het is jouw leven. Ik kan het niet voor je leven.

Maar onthoud: de bots kunnen dat ook niet.

Misschien, zoals de futuristen volhouden, zal AI uiteindelijk alles overnemen wat we doen. Het zal onze auto’s besturen, onze gebouwen ontwerpen, onze ziektes genezen. Het zal prachtige kunst en muziek maken. Het zal wereldhonger en armoede beëindigen.

Toch is er één ding dat het nooit zal doen: je veranderen in een volledig autonoom mens, met je eigen ideeën, gevoelens en doelen. Ik wil dat dat jouw ambitie is.

En als dat is wat je ook wilt, vermijd dan de bots.

Auteur: Jonathan Zimmerman
Vertaald vanuit: https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/08/29/ai-student-policy-chatgpt-college/

Leave A Comment