De techgigant zegt dat het veiligheidsmaatregelen heeft genomen. Maar deze opsporingsapparaten kunnen gehackt worden en voor andere doeleinden gebruikt worden.

Voor de niet-ingewijden: een AirTag is een klein apparaatje (vergelijkbaar met een Tile) dat kan worden bevestigd aan persoonlijke voorwerpen zoals sleutels, portefeuilles of bagage. De tag verstuurt regelmatig berichten die kunnen worden gebruikt om de locatie te traceren, zodat je met behulp van een app verloren of vermiste voorwerpen kunt terugvinden.

Hoewel AirTags duidelijk nuttig zijn, kunnen ze ook misbruikt worden. Er is bijvoorbeeld bezorgdheid geuit dat ze stalking in de hand kunnen werken.

Apple introduceert nieuwe iMac, iPad Pro, AirTags en podcast-abonnementen
En er is ook een fundamenteler probleem met deze technologie. De eufemistische beschrijving als een “crowdsourced” manier om verloren voorwerpen terug te vinden, logenstraft de realiteit van hoe deze voorwerpen worden getraceerd.

Uit één experiment is gebleken dat een tag op een persoon kan worden aangebracht en dat geen van de beveiligingen in werking treedt als regelmatig genoeg opnieuw verbinding wordt gemaakt met het apparaat van de stalker. Dit zou kunnen gebeuren door het slachtoffer binnen een periode van drie dagen naar huis of binnen het bereik van zijn stalker te laten terugkeren.

Nog verontrustender is dat de waarschuwingen kunnen worden uitgezet, waartoe een slachtoffer van huiselijk geweld door zijn aanvaller kan worden gedwongen. Bovendien zullen we, naarmate AirTags en soortgelijke apparaten vaker voorkomen, onvermijdelijk meer waarschuwingen van tags om ons heen tegenkomen. Net als bij andere waarschuwingen die we vaak te zien krijgen, zullen veel gebruikers er genoeg van krijgen en de waarschuwingen negeren.

Lees verder op: https://www.theguardian.com/technology/2021/may/17/how-apples-airtag-turns-us-into-unwitting-spies-in-a-vast-surveillance-network?CMP=fb_a-technology_b-gdntech 

Leave A Comment