YouTube, Instagram en Tiktok. Dit is de plek waar het grote geld verdiend kan worden. Hoe? Patricia Bright heeft in haar video ‘How much money do influencers really make’ alles verteld over dit onderwerp. Gebaseerd op haar eigen ‘cijfers’ en haar revenu stream.

How much money influencers really make, and is it worth it?

Er zijn veel verschillende manieren om geld te verdienen met social media. Waaronder het ‘verkopen’ of ‘aanprijzen’ van de producten of services van andere bedrijven of mensen. Neem bijvoorbeeld Hello Fresh, Hello Fresh ‘huurt’ als het ware influencers in om reclame te maken voor de service. Ze sturen een paar keer zo’n box naar een influencer, die maakt er een post van voor op Instagram of ze verwerken het in bijvoorbeeld een vlog. Dit gaat vaak gepaard met een persoonlijke kortingscode die het publiek van de desbetreffende influencer dan kan gebruiken.

Doordat het publiek van die desbetreffende influencer dan via de link en met die kortingscode het product besteld, krijgt ook de influencer hier weer een percentage van.

Een bedrijf huurt dus een influencer in, om het publiek te bereiken van de desbetreffende influencer.

Ook is het belangrijker om als influencer na te denken over de Niche waar je je op focust. Patricia heeft een grote niche waardoor zij een groot bereik heeft en met veel verschillende bedrijven samenwerkingen kan doen. Wanneer je je alleen focust op bijvoorbeeld het onderwerp beauty dan zullen ook alleen dat soort bedrijven willen samenwerken.

Affiliatie linking, iets waar ik het net ook al over had. Doordat mensen via jouw link iets gaan kopen of een service gebruiken krijg jij een commissie. Deze commissie is van 2 tot 10% per ‘gebruikte link’. Het is mogelijk om via verschillende platformen/websites die links te genereren. Ook wanneer je er niet voor betaald wordt kunnen deze ‘persoonlijke’ links aangemaakt worden. Wanneer je bijvoorbeeld fan bent van bepaalde schoenen, kun je de link creëren en elke keer als iemand iets besteld krijg je dan dus de commissie. Patricia heeft in een maand ooit 20k pond verdiend met affiliatie marketing/linking. Dit kwam omdat zij op dat moment veel producten deelde die zij prettig vond en op dat moment ‘viral’ ging, hierdoor hebben veel mensen producten aangeschaft via haar link.

Ook wordt er soms grof geld betaald voor de aanwezigheid van influencers of celebrities. Door de aanwezigheid is de kans groter dat er mensen naar kijken en dat tenminste een bepaald publiek het product of de service op zal pakken. Daar hang ik de shoutout methode ook aan vast. Hierbij wordt een influencer betaald om te praten over een bepaald product/merk of bedrijf en daar krijgt de influencer weer geld voor. Ze krijgen bijvoorbeeld per zoveel kliks of bezoeken op de website een percentage. Mocht de influencer een groot bereik hebben kan dit gauw oplopen en kunnen ze hier veel geld aan verdienen.

Dan bestaat er ook nog Google AdSense. Dit zijn die irritante reclames die je ziet tussen de verhalen op Instagram of tijdens het kijken van een YouTube video. Afhankelijk van jouw bereik en views krijg je een percentage voor de mensen die de advertenties kijken. Patricia verdient rond de 20 pond per 1000 views aan een ad. Ook kun je betaald worden op basis van clicks per advertentie. Echter neemt google wel 40% van het geld wat je ermee verdient dus hoe hoger de following hoe meer geld je afstaat maar dus ook overhoudt.

Waar ik nog niet mee bekend was tot dat ik de video keek, zijn platformen waarbij influencers kunnen vragen om geld. Wanneer een influencer niet op een platform als YouTube of Instagram content creëert maar bijvoorbeeld streams via Twitch dan krijgen zijn niet direct geld. Mochten deze content creators geld willen verdienen dan kunnen ze via zo’n donatieplatform om geld vragen. Dit is een manier om ervoor te zorgen dat ze dus toch inkomen hebben en de motivatie van de doelgroep kan zijn omdat ze graag meer van dit soort content willen zien. Dus door te doneren kan de creator content blijven maken die de doelgroep wil zien. De doelgroep geeft geld en de creator geeft leuke content.

Eigen producten en services verkopen is ook een optie. Het zelf verkopen en ontwikkelen is vaak goedkoper en efficiënter dan wanneer iemand anders het voor je maakt. Dit omdat je alles zelf in de hand hebt en niet met dure contracten ed. zit. Hierbij kan ook veel geld verdiend worden.

Maar hoeveel verdient een influencer nu echt? In de influencer wereld is het lastig om er precies een label op te plakken, maar er zijn een aantal websites die een inzicht geven in wat het ongeveer zal zijn. De influencers worden op basis van volgers onderverdeeld in ‘soort’ influencer en aan de hand daarvan wordt het loon bepaald.

Soort influencer Aantal volgers $ per post YouTube $ per post Instagram
Nano influencers 1.000 – 10.000 $20/200 $10/100
Micro influencers 10.000 – 50.000 $200/1.000 $100/500
Mid teir influencers 50.000 – 500.000 $1000/10.000 $500/5.000
Macro influencers 500.000 – 1.000.000 $10.000/20.000 $5.000/10.000
Mega influencers 1.000.000 + $20.000 + $10.000 +

Oke, bij het zien van de cijfers begin het bij mij toch ook wel een beetje te kriebelen. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. Bij geluk en een viral dan bestaat er een kans om snel te groeien als influencer. Maar dit is helaas niet de realiteit, al helemaal niet omdat bijna iedereen wel influencer wil worden op dit moment.

Mocht je influencer willen worden, is er veel commitment nodig en ook zeker een back-up plan. In de video verteld Patricia dat er een influencer was waarbij het heel goed ging. Zij heeft een mansion gekocht en een paar jaar later moet ze alles verkopen want er werd beslag op gelegd. Het geld kwam niet meer binnen en dit was het einde van de carrière. Dus geluk, geduld en keihard werken kan zeker voordelen hebben en een mooi en luxe leven opleveren, maar het kan ook maar een moment zijn. Het ene moment ben je interessant en vindt iedereen je leuk en enkele maanden of jaren later kent niemand je meer en ben je verleden tijd. Dit is ook de realiteit van influencer zijn. Maar zodra je verstandig omgaat met het geld wat je verdient – mocht je succesvol worden – dan is een fijn en luxe leven in de toekomst gegarandeerd.

Auteur: Anita Polet

Leave A Comment