Een ‘geheime’ wereld van huisartsen. Er wordt veel geschreven over zorg in Nederland waaronder ook over huisartsen. Huisartsen hebben het erg druk, krijgen veel taken erbij. Maar hoe zorgen huisartsen onderling ervoor dat ze diensten kunnen waarnemen of aan een andere huisarts kunnen overdragen?

Een treinreis met een huisarts bracht mij in de wondere, digitale wereld van de huisartsen. Het gaat hier dus niet over praktijkeigenaren of huisartsen in loondienst. Het gaat over ZZP huisartsen. Ik dacht dat alleen cryptocurrency fanaten de directe messaging tool Telegram gebruikten, maar ook huisartsen gebruiken onderling Telegram. Niet om over inhoudelijke kwesties te spreken, nee om waarneemdiensten aan elkaar te ‘verkopen’. Het zit namelijk zo: “een huisarts moet er altijd zelf voor zorg dragen dat zijn dienst wordt waargenomen door een andere huisarts. Huisartsen hebben het druk en gebruiken dus diverse apps om hierover met elkaar te communiceren”.

Naast Telegram zijn er ook WhatsApp-groepen. Iedere regio heeft wel zo een WhatsApp-groep waar alleen huisartsen lid van zijn. WhatsApp heeft een groepsrestrictie van max. 265 leden. Dat is ook een van de redenen dat huisartsen nu ook lid zijn van Telegram groepen (daar zit geen maximum aan verbonden). Mocht je niet willen whatsappen/ telegrammen als huisarts om aan diensten te komen dan kan je altijd lid worden van Waarneembemiddeling.nl – hét online platform dat zich volledig richt op het faciliteren van de huisartsenzorg in Nederland. “Regel onderling of met hulp van deskundige consultants van BKV de invulling van vacatures, diensten en praktijkovernames” staat er op hun website. Het kost je maar 250,- euro per jaar om er lid van te worden. Het is alleen misschien niet zo snel als WhatsApp/ Telegram.

Maar ook Slack wordt door huisartsen gebruikt! Een voordeel van Slack is de mogelijkheid tot discussie onderling (over bijv. prijzen). Slack is een messaging app en werkt met zogenaamde ‘channels’. Simpel aan te maken en overzichtelijk weergegeven.
We zijn nog niet klaar. Naast Whatsapp, Telegram, Slack en Waarneembemiddeling.nl hebben ze ook nog een paar tools zoals Intershift (een roosteringssysteem van huisartsenposten) en Silo, om te communiceren tussen zorgverleners onderling (veilig, want zonder registratienummer van de overheid kan je geen lid worden).

Sommige regio’s doen het nog op de ‘ouderwetse’ manier: via mailgroepen. Dankzij mail werd en wordt er nog steeds tussen huisartsen gecommuniceerd over het waarnemen van diensten.

We hebben het nog niet gehad over de vele apps die zorgverleners gebruiken ter informatie, een selectie hiervan te vinden via: https://www.ggdappstore.nl

Een huisarts moet dus naast het bijhouden van kennis, ook continue online zijn om diensten over te kunnen nemen.

Auteur: Erdinç Saçan