De derde editie van ICT Community – Artificial Intelligence in Business werd gehouden bij de Volksbank in s-Hertogenbosch. Tijdens de opening van het event werd er door dagvoorzitter Rudy van Beurden een vraag aan het publiek gesteld; “Op een schaal van 1 tot 10, hoe bang ben je voor artificial intelligence?”

Daarbij stelde ik mezelf de vraag; “Wat is Artificial Intelligence?” Ik moest denken aan robots… jij ook?
Naast Rudy van Beurden was ook Jacob de Rotte, bedrijfshoofd ITC de Volksbank, hoofdspreker van de dag.
Tijdens zijn toespraak vertelde bedrijfshoofd Jacob de Rotte, hoe de Volksbank invulling geeft aan haar doelstellingen met behulp van Artificial Intelligence. Door Artificial Intelligence en de gegeven data van de klanten leert de Volksbank haar klanten kennen. Daarbij kan de gegeven data laten zien hoe men in de toekomst het beste kan;
– Budgetteren
– Assisteren/ adviseren
– En wanneer men op welke dag het beste kan boodschappen

Daarnaast kan er op een makkelijkere en snellere manier met behulp van Artificial Intelligence hypotheekacceptatie worden aangegaan. Dit kan doordat er m.b.v. Artificial Intelligence efficiënter, effectiever en klantgerichter gewerkt zal worden.

D.m.v. de ingevoerde data in de computer kan er met een druk op de knop gekeken worden of er een hypotheek verstrekt kan worden of niet. Als de computer ‘ja’ zegt, krijgt men gelijk een hypotheek. Voordat er een analyse plaats zal vinden of men wel of geen hypotheek verstrekt krijgt, wordt er ten eerste toestemming gevraagd of de gegeven data gebruikt mag worden.

Vervolgens gaf Jacob de Rotte het woord aan Eric Postma, Hoogleraar in Artificial Intelligence Tilburg University en JADS.

Hierbij vertelde Postma dat we als consumenten steeds meer te maken krijgen met Artificial Intelligence en dat er voor het bedrijfsleven nieuwe kansen ontstaan. Artificial Intelligence is de toekomst en heeft zich de afgelopen jaren in een sneltrein ontwikkeld. Van het jaar 2000, toen een computer het WK-schaaktoernooi had gewonnen van de mens. Naar het jaar 2003 dat Marsverkenningsrobotwagentjes naar Mars werden gestuurd, maar helaas het contact werd verbroken. Tot de hedendaagse dag, waarbij we met gezichtsherkenning onze smartphones ontgrendelen en in zelfsturende auto’s rijden.
“Wie weet vliegen we over enkele tientallen jaren wel in de lucht met onze auto’s. Ik zou er in ieder geval niet raar van opkijken.”

Maar is Artificial Intelligence in zoverre ontwikkeld dat het de mens kan vervangen? Daarop gaf Eric Postma, antwoord.

“Artificial Intelligence wordt een tool, banen worden niet vervangen door robots, ze verschuiven.”
Na een korte pauze met koffie en donuts werd er een masterclass gegeven door het bedrijf: Colours, over Artificial en de exponentiële impact in het bedrijfsleven. De gastprekers waren hierbij: Gijs Besselink en Rob Habraken.
Hierbij gaf Gijs Besselink een voorbeeld waarbij Colours, Artificial Intelligence heeft gebruikt. Een van de projecten die ze draaien is o.a. voor Eneco.

Bij artificial Intelligence wordt er vooral aan robots gedacht. Daarbij moeten we o.a. zelf rijdende auto’s en gebouwbeheer niet vergeten. In de masterclass die tijdens het event werd gehouden, verteld Colours o.a. over machine learning, speech recognition, computer vision en de robot: Robbie.
– Chatbots;
Klanten willen het liefst 24/7 hun vraag kunnen stellen en direct een persoonlijk antwoord krijgen. Met deze tool kan er via een dialoog de verbinding aangegaan worden met de klant. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een betere relatie met de betreffende klant en een hogere klanttevredenheid.

– Machine Learning;
Door Artificial Intelligence kan er data geanalyseerd en voorspeld worden, waarbij de kans berekent kan worden dat een betreffend persoon terugkomt op jouw website.

– Speech Recognition
D.m.v. toon of voice kan er gevraagd worden hoe warm het is en of de verwarming hoger of lager gezet kan worden.

– Computer Vision
Herkennen van objecten op een video/ film, waarbij het beeld omgezet kan worden in data.

De Artificial Intelligence die we hedendaags kennen zijn o.a.;
– de besturingssystemen; Siri en Alexa
– Iphone X met gezichtsherkenning
– Zelfrijdende auto’s
– Robots, zoals Robbie

Nadat Gijs aan het woord was geweest over Artificial Intelligence en het bedrijfsleven, vertelde Rob Habraken zijn verhaal over het ontwerpen van de robot, Robbie.
Robbie is een interactieve robot die beweegt, communiceert en taken uitvoert. De robot maakt gebruik van verschillende technieken, zoals o.a.;
– Artificial Intelligence
– Machine Learning
– Face Recognition

Robbie herkent meerdere personen, waarbij hij de persoonsgegevens opslaat in verschillende profielen. De robot kan met meerdere personen praten, maar past zijn gedrag toch per individuele persoon aan op zijn eigen voorkeur.
Onderstaand een kort filmpje over Robbie.

Robbie – De robot:

Na een mooi en gevuld programma kon ik mijn vraag; “Wat is Artificial Intelligence?” beantwoorden.
Artificial Intelligence zijn apparaten die op data of impulsen reageren en op basis daarvan zelfstandige beslissingen nemen.
Artificial Intelligence is in volle ontwikkeling en een erg breed onderwerp.
Al met al valt er te concluderen dat Artifical Intelligence nog LANG niet de mens kan vervangen, dit doordat Artificial Intelligence geen context kent en ze hierop ook niet worden getraind.

Komt het ooit zover dat robots onze vrienden zullen worden of zullen ze de wereld veroveren?
“Angst voor Artificial Intelligence is onterecht. We moeten juist bang zijn voor de mensen die ze besturen en mensen die denken dat computers meer kunnen.” – Eric Postma, Hoogleraar Artificial Intelligence in Tilburg University en JADS

Auteur: Maria Terzopoulos – Derdejaars student Communicatie, Hogeschool Fontys te Eindhoven