Nadat ik mijn tweede jaar van de Bachelor International Business Administration (IBA) succesvol had afgerond, was ik toe aan een ‘serieuze’ bijbaan. Ik wilde graag een bijbaan met meer uitdaging en waar ik leer om mijn theoretische kennis toe te passen in de praktijk. Het jaar ervoor had ik kennis gemaakt met de wereld van consultancy en dit sprak mij destijds enorm aan. Dit maakte dat ik bij een consultancy kantoor voor studenten wilde werken.

 

Student Consultants zijn ambitieus, nieuwsgierig en ondernemend om kansen te grijpen. Verder zijn ze zowel creatief als analytisch ingesteld. Daarnaast kunnen ze zowel zelfstandig onderzoek doen als in een team goed opereren. Ik herken veel eigenschappen uit het profiel van een Student Consultant in mijzelf waardoor ik gelijk enthousiast raak om te werken voor Student Consultant.

 

Naast het profiel van een Student Consultant spreken vier andere punten mij enorm aan. Ten eerste, de samenwerking met de L&vS Group. De samenwerking met gerenommeerde consultancy kantoren zorgt voor een steile leercurve omdat wij enerzijds deelnemen aan het interne training curriculum en anderzijds actief begeleid worden tijdens projecten door ervaren consultants. Ten tweede, de platte structuur. Iedere consultant is verantwoordelijk voor een organisatorische functie waarin initiatief nemen gestimuleerd wordt om Student Consultant te helpen groeien. Ten derde, diversiteit. Student Consultant hebben verschillende studieachtergronden waardoor je veel leert van elkaar en tot een beter resultaat komt tijdens projecten. Tot slot, een vergoeding. Student Consultants krijgen een vergoeding voor zijn of haar werkzaamheden wat het een flexibele bijbaan maakt.

 

Momenteel ben ik bezig met mijn tweede project binnen Student Consultant. Het project is een fieldresearch waarin de bevindingen uit het eerste project, een deskresearch, gevalideerd worden. Tijdens beide projecten heb ik verschillende theorieën toegepast die ik tijdens mijn studie heb geleerd. Denk hierbij aan; Porter’s Five Forces en een SWOT- en DESTEP-analyse. Verder leer ik tijdens de fieldresearch om enquêtes op te stellen, interviews af te nemen, en data te analyseren en te interpreteren. Daarnaast leer ik om een passend advies voor de opdrachtgever te schrijven en een gestructureerde presentatie te geven. Naast hard- skills leer ik ook veel soft- skills zoals samenwerken binnen mijn projectgroep. Binnen mijn huidige rol als projectmanager doe ik ook ervaring op met stakeholder management en het coördineren van een team. Al met al ervaar je als student consultant een steile leercurve.

 

Twee dagen per week werk ik voor Student Consultant en de andere dagen ben ik druk met mijn studie. Zelf werk ik de woensdag en een weekend dag aan het project en mijn organisatorische functie, naast de Business Development Meetings en maandelijkse trainingen. De woensdag begin ik ’s morgens met het voorbereiden van de feedback meeting met de begeleidend consultant. Tijdens de meeting ontvangen wij waardevolle feedback om de kwaliteit van het project te verhogen. Naderhand ga ik individueel aan de slag met enquêtes versturen, interviews afnemen of data-analyses maken en interpreteren. Al met al, variërend werk. Het geeft daarnaast veel energie om samen te werken met gemotiveerde collega’s. Dit was ik niet gewend omdat het tijdens projecten binnen mijn studie vaak anders gaat. Nadat alle taken voor die dag zijn afgerond stuur ik de verbeterde versie naar de begeleidend consultant zodat we vrijdag opnieuw feedback krijgen.

 

In de middag ga ik aan de slag voor mijn organisatorische functie; acquisitie. Het doel van het acquisitieteam is professionele relaties opbouwen en onderhouden. Het leuke hieraan vind ik de gesprekken met bedrijven en warme contacten omdat ik in gesprek kom met contacten die ik al lang niet meer gesproken heb. Verder zijn de gesprekken met bedrijven heel interessant en leerzaam omdat bedrijven vaak kritische vragen over het concept van Student Consultant en de klantcasussen hebben. Met name de vervolggesprekken zijn interessant omdat je hierbij probeert te achterhalen wat het echte probleem is van de klant en daarbij de vraag achter de vraag zoekt. Hierdoor leer je de juiste open vragen te stellen om uiteindelijk een probleemstelling te definiëren en te bepalen hoe de diensten van Student Consultant hierop aansluiten. Student Consultant biedt namelijk diensten aan op het gebied van Data Analytics, Strategie, HR Management en Process- en Ketenmanagement als flexibele schil of op projectbasis tegen een studentenprijs terwijl de kwaliteit gegarandeerd is door de L&vS Group. Een passende oplossing bieden om een bedrijf te helpen geeft mij veel energie.

 

De avonden en een weekend dag maak ik vrij om leuke dingen te doen zoals familie en vrienden te bezoeken of om te sporten omdat ontspanning naast werken en studeren ook heel belangrijk is. Daarnaast worden er veel informele activiteiten georganiseerd vanuit Student Consultant en de L&vS Group, van een pub quiz tot een escape room en wanneer de maatregelen het toestaan, de jaarlijkse ski-reis.

 

Al met al heb ik het enorm naar mijn zin binnen Student Consultant. Het geeft veel energie om samen met gemotiveerde collega’s te werken aan uitdagende projecten om bedrijven en Student Consultant verder te helpen. Daarnaast ervaar ik een steile leercurve omdat ik relevante werkervaring opdoe en coaching en begeleiding ontvang van ervaren consultants. Tot slot is het een enorm gezellige groep collega’s en worden er veel gezellige activiteiten ondernomen. Dit alles maakt het werken bij Student Consultant een super ervaring.

 

https://www.student-consultant.nl

Leave A Comment