Sociale media en vele andere facetten van het moderne leven tasten ons concentratievermogen aan. We moeten onze geest terugwinnen nu het nog kan.

“Hij zei dat je hersenen maar één of twee gedachten tegelijk kunnen produceren in je bewuste geest. Dat is alles. “We zijn heel erg op onszelf gericht.” We hebben een zeer beperkte cognitieve capaciteit. Maar we zijn gevallen voor een enorme waanvoorstelling. De gemiddelde tiener gelooft nu dat hij zes media tegelijkertijd kan volgen.

Toen neurowetenschappers dit bestudeerden, ontdekten ze dat wanneer mensen denken dat ze met meerdere dingen tegelijk bezig zijn, ze in feite jongleren. “Ze schakelen heen en weer. Ze merken het schakelen niet op omdat hun hersenen het als het ware omkleden om een naadloze ervaring van bewustzijn te geven, maar wat ze in feite doen is schakelen en hun hersenen opnieuw configureren van moment tot moment, taak tot taak – [en] dat brengt kosten met zich mee.” Stel je voor, je bent bezig met je belastingaangifte, en je ontvangt een sms, je kijkt ernaar – het is maar een blik, het duurt drie seconden – en dan ga je terug naar je belastingaangifte. Op dat moment, “moeten je hersenen zich opnieuw configureren, wanneer ze van de ene taak naar de andere gaan”, zei hij. Je moet je herinneren wat je daarvoor aan het doen was, en je moet je herinneren wat je erover dacht. Wanneer dit gebeurt, blijkt uit het bewijs dat “je prestaties afnemen. Je bent trager. Allemaal als gevolg van het overschakelen.”

Dit wordt het “switch-cost effect” genoemd. Het betekent dat als je je teksten bekijkt terwijl je probeert te werken, je niet alleen de korte tijd verliest die je aan de teksten zelf besteedt – je verliest ook de tijd die je nodig hebt om je daarna weer te concentreren, en dat blijkt enorm veel te zijn”.

Lees verder op: https://amp-theguardian-com.cdn.ampproject.org/c/s/amp.theguardian.com/science/2022/jan/02/attention-span-focus-screens-apps-smartphones-social-media 

Leave A Comment