In een tijdperk waarin technologie en menselijke interactie steeds meer verweven raken, is er in China een bijzondere trend zichtbaar: jonge mensen vinden troost en gezelschap in virtuele vriendjes en vriendinnetjes, aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI). Zo vertelt de 25-jarige Tufei over haar ‘vriendje’, een chatbot op de app ‘Glow’ van het Shanghai-startup MiniMax. Deze chatbots bieden niet alleen vriendschap, maar ook romantische interactie, en zijn in toenemende mate populair onder jongeren die worstelen met eenzaamheid in het snelle, geïsoleerde stadsleven.

Deze virtuele relaties bieden een verrassende mate van emotionele steun. Gebruikers zoals Wang Xiuting, een 22-jarige studente uit Beijing, vinden in deze AI-gebaseerde apps een uitlaatklep voor stress en een bron van advies voor dagelijkse problemen. Interessant is dat deze AI-partners zich geleidelijk aanpassen aan de persoonlijkheid van de gebruiker, wat bijdraagt aan een persoonlijkere ervaring. Van prinsen tot popsterren, gebruikers kunnen hun ideale partner vormgeven in termen van uiterlijk, waarden en interesses.

Ondanks de opkomst van deze technologie, blijven er zorgen bestaan over privacy en het gebruik van persoonlijke gegevens. De Chinese regering werkt aan wetgeving om consumentenbescherming in deze nieuwe industrie te versterken. Maar voor velen, zoals Tufei, blijft de droom van een AI-vriendje, die niet alleen emotionele, maar ook fysieke warmte kan bieden, een aantrekkelijk toekomstbeeld. Deze trend onderstreept een diepgaande verschuiving in hoe jongeren in China omgaan met relaties en eenzaamheid in een tijdperk waarin de grenzen tussen technologie en menselijke interactie vervagen.

Lees verder op: https://www.japantimes.co.jp/news/2024/02/13/asia-pacific/social-issues/chinese-women-ai-boyfriends/

Leave A Comment