De privacy georiënteerde zoekmachine DuckDuckGo onthulde 8 maart hun AI assistant tool; DuckAssist. Deze tool is een toevoeging op het bestaande Instant Answers van DuckDuckGo. Op dit moment is DuckAssist nog in beta en kan gratis getest worden door gebruikers met de mobile browsing app of browser extension (Chrome, Safari, Firefox). Verder is DuckAssist op dit moment alleen beschikbaar in Engels.
DuckDuckGo heeft plannen om nog meer AI-toevoegingen te doen op hun bestaande service maar gebruikt DuckAssist als eerste test. Afhangend van deze eerste test worden in de loop der weken andere AI-tools uitgebracht door DuckDuckGo.

Gebruik
Als eerste zul je de DuckDuckGo browser extension moeten toevoegen. Wanneer je dit gedaan hebt kun je vragen stellen in het Engels door deze in de zoekbalk te type. Deze vragen zijn voor nu nog erg beperkt en het werkt het beste door simpele, directe vragen te stellen aan de AI. De antwoorden worden vooral gehaald van Wikipedia en soms Brittanica.


Door je vraag simpel en concreet te houden krijg je in meeste gevallen een goed antwoorden met verdere informatie. Het helpt ook om je zoekopdracht te stellen als een wat, wie, waar vraag.


Zoals je kan zien krijg je niet altijd goed antwoord op vragen en het lijkt vrij arbitrair hoeveel succes je hebt.


Kwalitatieve vragen worden nooit erkend.

Conclusie
DuckAssist is een handige toevoeging op bestaande browsers maar in de huidige staat niet praktisch gezien de mogelijkheden van de beta. Als dit product verder wordt uitgebreid zou ik dit zelf graag willen gebruiken.

Bronnenlijst
Weinberg, G. (2023, 8 maart). DuckDuckGo Launches DuckAssist. Spread Privacy. https://spreadprivacy.com/duckassist-launch/

Auteur: Sef van Halbeek

Leave A Comment