Van 5 tot 8 april komen meer dan 600 pioniers uit 20 landen samen in Groningen om samen te werken in de grootste fysieke blockchain-hackathon ter wereld: de Blockchaingers-hackathon. De tweede editie van dit enorme co-creatie-evenement voegt zich bij internationale bedrijven, investeerders en de Nederlandse overheid als launching customers met 63 geselecteerde teams. Samen zullen zij werkende prototype-oplossingen ontwikkelen voor vooraf gedefinieerde uitdagingen, ondersteund door toptechnologie, juridische en adviespartners en Nederlandse toezichthouders. Event wordt gehouden op het terrein van de voormalige Suikerfabriek in Groningen.

Event werd geopend door organisator Rutger van Zuidam, net drie maanden vader van een zoon. “Hackaton organiseren is ook een Hackaton op zich, in 14 maanden hebben we een tweede editie georganiseerd”. Burgemeester van Groningen Peter den Oudsten gaf aan dat hij trots is dat de hackaton wordt georganiseerd in Groningen. Een stad met ambitie!

Teams zijn ingedeeld in 7 tracks, ondersteund door track sponsors:

Future of Pensions (APG)
Energy Transition (Nuon/Vattenfall, Gasunie, New Energy Coalition)
Digital Nations’ Infrastructure (Dutch Chamber of Commerce, Dutch Cadastre)
Health (University Hospital of Groningen, Ministry of Health, Welfare & Sport)
Machine-to-Machine Economy (Enexis/ E-laad)
Public Safety and Security (Dutch National Police)
Global Digital Identity (Ministry of the Interior and Kingdom Relations, Sweetbridge, DutchChain)

Hierbij een selectie van teams:

Team FHICTchaingers is ingedeeld in de track “Future of Pensions”. Steve Thijssen, teamcaptain vertelt het volgende: “Jongeren zijn helemaal niet bezig met hun pensioenen, het is een ver van mijn bed show voor ze. Bewustwording onder jongeren is een issue voor pensioenfondsen. Dit willen wij als team tackelen door jongeren (in principe iedereen) na te laten denken over zijn/ haar pensioen met micro transacties. Bij ieder touchpoint, bijvoorbeeld bij het ontvangen van statiegeld, inleveren van oude mobieltjes, verschil in daltarieven van stroom kan je beslissen om het statiegeld nu te ontvangen of dit te laten storten in je pensioenfonds. Dit gaan we door middel van Blockchain technologie uitvoeren”.
Team FHICTchaingers bestaat uit studenten, alumni en een docent van Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven. Steve Thijssen, Eveline Druncks, Sebastiaan Verdonk, Toon van Strijp, Jordy Vonk, Tim van Iersel en Erdinç Saçan

Team #Lemon zit in de track “Health”, Fabian Giger: “Ze willen een gedecentraliseerd medisch dossier waar de data in de huidige systemen van de specialist blijven en zij faciliteren een samenvoeging ervan. Team Lemon regelt de permissie, locatie en dit wordt opgeslagen in de Blockchain. Door middel van een app zorgen ze ervoor dat de complete patiëntendossier getoond (wat nu gefragmenteerd is).

Team #Hyper42, doet mee met de track “Digital Nation”. Ralph Verhelst: “Ze leveren vanuit EBPI platform voor berichtuitwisseling tussen overheid en bedrijven. Met de Blockchain willen ze het makkelijker maken voor bedrijven om zich aan te sluiten. Stappen tijdens een berichtuitwisseling onweerlegbaar vast te leggen, zodat bewezen kan worden dat bijvoorbeeld een bedrijf een jaarrekening heeft gedeponeerd of een belastingaangifte heeft uitgevoerd”

Team #Unchain.IO doet mee met track “Global Digital Identity”. Richard Wols: “Probleem is dat de distributie met medicijnen heel veel wordt gefraudeerd. 10% van de markt zit valse medicatie in. Mensen verwachten de juiste medicatie maar krijgen dit dan niet. Probleem zit voornamelijk in de distributie in het land waar de medicatie terecht moet komen. Het gaan van distributie centrum tot distributiecentrum. Daar willen ze blockchain toepassen om het te monitoren. Oplossing is tweevoudig: Eerste punt, gebruiken van smart packaging waar de medicijnen in zitten (sticker met een NFC chip) als de sticker kapot is gegaan dan weet je dat er iets mis is gegaan. Eind patiënt kan dit dan altijd checken (met een QR scanner bijvoorbeeld). Tweede punt is dat de medicijnen per distributiecentrum worden ingecheckt. Dit zorgt voor transparantie en makkelijker traceerbaar maken van bijv. Een fout.

Zondag 8 april zal de hackaton worden afgesloten met een winnaar. Een selectie van de juryleden: staatssecretaris van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, Mattereum oprichter en CEO Vinay Gupta en Special Envoy voor Startup Delta HRH Prins Constantijn van Oranje-Nassau. Een bedrag van 105.000 zal verdeeld worden over de beste ideeën om deze een kickstart te geven.

Leave A Comment