Donderdagochtend 21 april 2022 was ik, net zoals ongeveer 40 anderen, aanwezig bij de Smart Cities in Smart Regions Conference. Smart Cities in Smart Regions is een driedaags Engelstalig congres met gevarieerde sprekers en vindt plaats in Breda. In dit blog zal ik jullie meenemen in mijn dag.

Interactieve virtual reality bril

Na een openingswoord was het om 10:00 uur tijd voor de eerste keynote van de dag. Tijdens deze lezing vertelde Clarine van Oel over een interactieve virtual reality bril, waarmee de TU Delft onderzoek doet op het keuzegedrag van mensen. De bewoners kunnen met een VR-bril op hun eigen huis zien met de juiste plaatsing van deuren, ramen, vloerbedekking en licht. Terwijl ze rondlopen zien ze de impact van de renovatie en begrijpen ze waarom ze bepaalde voorbereidingen moeten treffen. Ook is het mogelijk om door middel van de VR-bril het eindresultaat van de keuken, badkamer of duurzaamheidsopties te zien en daardoor de keuzes ter plekke aan te passen.

(VR-Renovate, z.d.)

Design, Technology & Digitalization

Na een korte koffiepauze gingen om 11:00 uur drie parallelle sessies van start. Ik besloot om deel te nemen aan ‘Design, Technology & Digitalization’.

Peter van Waart trapte de sessie af met een onderzoek, van Living Lab Scheveningen, naar de waardes van verschillende stakeholders. Tijdens dit onderzoek heeft Living Lab Scheveningen ook onderzocht waar (in Scheveningen) de stakeholders bepaalde waardes voelden.

Hierop volgend vertelde Sohvi Sirkesalo, een docent aan de Finse Tampere University of Applied Sciences, over Smart City for Smart Citizens.

Tot slot sloten de Finse Tuija Toivola en Marko Mäki de sessie af met de “Magic” robot at work. Dit onderzoek is gestart nadat het aantal klanten in winkelcentrums is afgenomen. Het onderzoek richtte zich op de rol van robots bij het creëren van klantervaringen bij bezorgservices.

Interessante dag

Al met al vond ik het een interessante dag. Met name de lezingen over de interactieve virtual reality bril en de “magic” robot at work spraken mij aan. Ik vind het namelijk erg leuk om te horen waar verschillende organisaties zoal mee bezig zijn en ben daarnaast ook erg benieuwd of bepaalde producten over een paar jaar meer dan normaal zijn en niet meer weg te denken zijn in onze samenleving.

Ik ben van mening dat door de interactieve virtual reality bril verschillende communicatiefouten eenvoudig voorkomen kunnen worden. Waardoor ik denk dat dit een hele mooie toevoeging is en dus over een paar jaar niet meer weg te denken zal zijn tijdens een verbouwing.

Tijdens het verhaal van Tuija Toivola en Marko Mäki, over de “Magic” robot at work, vond ik het met name erg interessant om te horen met welke uitdagingen ze nog te dealen hadden.

Auteur: Femke F.C.A. van de Ven

Literatuurlijst

VR-Renovate – VR-Renovate. (z.d.). VR-Renovate. Geraadpleegd op 26 april 2022, van https://vr-renovate.tudelft.nl/index.php/en/interactive-virtual-reality-a-look-beyond-the-renovation-works/

Leave A Comment