Op Linkedin schrijft Omar Kbiri, Founder @ Maak a New Era Marketing Agency, het volgende. 

Mijn gedachten over de TikTok situatie…

Na de 2e wereldoorlog kwamen we in een periode die we de “Koude Oorlog” noemden. Een oorlog waarin technologie een land meer mogelijkheden gaf om toe te slaan tegen een tegenstander met enkel gebruik van angst. De angst voor een kracht die zo sterk was dat het de samenleving op vele manieren in zijn greep hield.

Nu is het 2022 en hebben we, opnieuw dankzij technologie, een nieuw soort oorlog die ik de “Dopamine Oorlog” zou willen noemen. Waarin landen (deels) eigenaar zijn van sociale media platforms waar we ons mee bezighouden door onze behoefte aan “dopamine”. Die ons soms wegvoert van wat nodig en belangrijk is en naar angst die een land kan destabiliseren of erger.

Toen de VS een stevige greep hadden op Facebook. Wat volgens mij ook gebruikt werd om de kans op een Arabische lente te vergroten. China kon niet achterwege blijven en zette zijn geld op TikTok (mijn veronderstelling). De VS overtreffen in militaire macht is moeilijker dan hen overvleugelen in technologie voor China. Aangezien ze mijlenver voor liggen op een aantal zeer belangrijke thema’s in technologie.

Ik zeg niet dat deze sociale platforms niet gerund worden als (commerciële) bedrijven. Niet dat deze tools consequent gebruikt worden door deze landen om vernielingen aan te richten. Maar meer zoals een Cambridge analytica talloze malen deed om de overheid en haar kiezers te beïnvloeden tijdens verkiezingen bijvoorbeeld. Ik zie deze sociale platforms daarom als een mogelijk wapen dat gebruikt kan worden wanneer het nodig is…net als een atoombom.

Ik denk dat TikTok de komende tijd in de westerse wereld zal worden opgeheven. De weg vrijmakend voor Meta en Twitter (net deels gekocht met Saoedi-Arabisch geld) om hun situaties te unf*cken. En misschien kun je zeggen dat wie het beste en meest gebruikte sociale platform bezit, waarschijnlijk de wereldwijde thought leader wordt in de komende toekomst zoals de VS dat al zo lang is.

Wat tot op zekere hoogte eng is. Vooral met de komst van Metaverses en dergelijke…

 

Leave A Comment