Filters zijn nog nooit zo gangbaar geweest – en het leidt ertoe dat sommige mensen vulstoffen, Botox en andere chirurgische ingrepen hebben. Wat zit er achter het obsessieve streven naar een vlekkeloze look?

Het fenomeen van mensen die chirurgische ingrepen vragen om op hun digitale beeld te lijken wordt “Snapchat dysmorphia” genoemd. De term werd bedacht door de cosmetische arts Tijion Esho, oprichter van de Esho-klinieken in Londen en Newcastle. Hij had gemerkt dat waar patiënten ooit foto’s van beroemdheden met hun ideale neus of kaak hadden meegebracht, ze nu naar foto’s van zichzelf wezen.

Een recent rapport in het Amerikaanse medische tijdschrift JAMA Facial Plastic Surgery suggereerde dat gefilterde beelden ‘vervagen van de lijn van de werkelijkheid en fantasie’ zou kunnen leiden tot lichaamsdysmorfe stoornis (BDD), een geestelijke gezondheidstoestand waar mensen gefixeerd raken op ingebeelde gebreken in hun uiterlijk.

Lees verder via: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/jan/23/faking-it-how-selfie-dysmorphia-is-driving-people-to-seek-surgery?CMP=share_btn_tw