Techorama is een wereldwijd evenement dat door het gehele jaar heen plaatsvindt. Afgelopen 2 oktober was deze beurs voor het eerst in Nederland, namelijk in Ede. De organisatie had ons, studenten van de minor Digital Marketing, uitgenodigd om deel te nemen. Techorama staat in het teken van nieuwe technologieën en ontwikkelingen. De 75 sprekers verdeeld over twee dagen hebben verschillende onderwerpen aangehaald, zoals clouddiensten, Power-BI & Big data, PWA’s en nog veel meer.

De kick-off
De opening van Techorama werd verzorgd door Scott Guthrie, Executive Vice President van de Cloud en Enterprise groep van Microsoft. Dit was een ontzettend interessante keynote over het gebruik van de verschillende clouddiensten van Microsoft gebaseerd op het programma Azure.

Microsoft Azure is een cloud computing oplossing die Platform as a Service (Paas), Infrastructure as a Service (Iaas) en Software as a service (SaaS) met elkaar combineert. Daarnaast biedt Azure een cloudopslagservice aan. De werkdruk wordt automatisch verdeeld, dit doet een load-balancer. De werkdruk wordt verdeeld om capaciteitsissues en rekenkracht-problemen te voorkomen. Azure is hybride en flexibel, hierdoor is het mogelijk om toepassingen gemakkelijk aan te passen aan de wensen en behoeften van de klant.

Azure is een applicatie wat gebaseerd is op AI. AI staat voor Artificial Intelligence, dit is de intelligentie waarmee apparaten, machines en software zelfstandig problemen oplossen. Eén AI zijn apparaten die reageren op impulsen of data die ze uit de omgeving halen, op basis van deze gegevens kunnen zij zelfstandig beslissingen nemen. Een voorbeeld van AI is onder andere Siri, wij vragen iets aan Siri bijvoorbeeld: waar is het dichtstbijzijnde restaurant? Siri antwoord dan op deze vraag door informatie te geven.

Door het verwerken van grote hoeveelheden data en het aanleren van de juiste elementen, is het met Azure mogelijk om verschillende oplossingen te realiseren. Tijdens de keynote sprak Scott dan ook over het belang van AI in de huidige maatschappij. De verschillende mogelijkheden die Microsoft aanbiedt zijn allemaal onder de noemer van een “serverless architecture”. Dit houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van verschillende cloud services die tevens ook aangeboden worden door Microsoft. Er zijn dus geen fysieke servers meer nodig wanneer er gebruik gemaakt wordt van deze clouddiensten.

Verder is Azure een applicatie die snel en efficiënt samen kan werken met verschillende API’s. API staat voor Application Programming Interface en is een basis waarop computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren. Een API is een interface tussen verschillende softwareapplicaties. Een API gebruikt een deel van de code uit het oorspronkelijke programma, deze code zorgt ervoor dat mensen van buitenaf bepaalde vragen kunnen stellen aan het programma. Deze vragen worden door de API vertaald in een code waar de applicatie wel iets mee kan. Vervolgens zal de API het antwoord op de vraag terugsturen.

Een voorbeeld daarvan werd bijvoorbeeld voor Scott zelf gedemonstreerd. Het gebruiken van een face recognisation API, die kon bepalen welk geslacht je bent maar ook je humeur. Nadat Scott het systeem trainde door verschillende foto’s van hemzelf toe te voegen, werd het systeem preciezer in zijn schattingen.

Op het einde van de keynote presenteerde Scott verschillende nieuwe functies en mogelijkheden om in Azure te implementeren, Azure DevOps. Doormiddel van Azure DevOps kan je slimmer plannen, je werkt beter samen en lever je sneller. Hiervoor zijn er verschillende DevOps-services:

– Azure-boards;
– Azure-pijplijnen;
– Azure-opslagplaatsen;
– Azure-testabonnementen;
– Azure-Artifacts; en
– Extensiemarktplaats.

De vele developers die aanwezig waren, waren razend enthousiast over deze functionaliteiten. Scaling Agile in your Organization with the Spotify Model Tijdens de tweede presentatie vertelde, Stephen Haunts, ons over het agile model van Spotify. Spotify is een van werelds grootste muziek streaming diensten die continu werkt aan nieuwe ontwikkelingen. Dit doen ze door kleine teams van verschillende af komsten samen te brengen voor het creëren van nieuwe ideeën

In de presentatie had Stephen het over Agile en Scrum. Agile betekend letterlijk: lening, behendig. Als dit wordt vertaald in de IT-wereld staat het voor softwareontwikkelingen die in een korte en overzichtelijke perioden worden uitgevoerd. Zo’n periode is vaak niet meer dan een maand, maar het komt ook wel eens voor dat ze maar een week duren. Deze periodes worden ook wel “iteraties’ genoemd en zijn een soort van kleine projecten.

Scrum is een Agile aanpak. Scrum is dus een effectievere en flexibelere manier van werken. Deze aanpak maakt het voor teams mogelijk om projecten op een productievere wijze op te leveren en eventuele problemen sneller aan te pakken. Binnen een Scrum wordt er gewerkt in een teams. Degene die het begeleid wordt ook wel de Scrum Master genoemd. De Scrum Master moet ervoor zorgen dat het team efficiënt kan door werken en zich aan de regels houdt.

Stephen vertelde ons over het feit dat dit model geen standaard is, dit heeft namelijk te maken met verschillende factoren op het werk. Zo worden er verschillende groepen gemaakt met de verschillende disciplines.

Het model is erop gebaseerd dat de verhoudingen als volgt zijn ingedeeld. Je hebt namelijk een “Sqaud”, “Chapter” en een “Guild”. Een zogenoemde sqaud is een groep van zes à zeven personen die samen werken aan één project. Deze personen hebben allemaal een andere achtergrond op het gebied van werk. Zo zullen er ICT’ers gemengd worden met marketingspecialisten etc.

Verder is er nog een chapter, dit zijn de personen over de groepen verspreid met dezelfde achtergrond. Eens in de zoveel tijd komen deze mensen samen om de nieuwe ontwikkelingen te bespreken en van elkaar te leren.

Als laatste is er een guild, dit zijn mensen uit verschillende squads en deze mensen hebben allemaal een verschillende vakkennis, maar hebben wel dezelfde interesse voor nieuwe technieken en dergelijke. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruiken van VR binnen Spotify. Tijdens het reguliere werk komt dit niet aan bod, maar ze zouden zich hier wel in willen verdiepen. Deze guilds zijn er dan ook voor om zich samen daarin te verdiepen.

Zoals Stephen al vertelde past deze werkwijze niet in alle bedrijven. Het volledige bedrijf van werknemer tot managers etc. moeten openstaan voor deze werkwijze anders faalt het. Het voordeel van deze werkwijze is dat je met kleine teams van verschillende disciplines snelle ontwikkelingen kunt realiseren. Bij Spotify gebruiken ze dan ook de “feature train”. Dit houdt in dat er steeds “kleine” functionaliteiten door deze squads worden opgeleverd die worden toegevoegd aan de huidige applicatie, wanneer een feature niet af is kan gewacht worden tot de volgende “trein” passeert.

WebAssembly & Progressive Web Apps: Rethinking modern application development

Christian Weyer heeft ons meegenomen in de ontwikkelen van WebAssembly en PWA’s. WebAssembly is een scriptaal, het lijkt op JavaScript. WebAssembly is geen vervanging van een taal, maar het is een aanvulling die ervoor zorgt dat web ontwikkelaars eenvoudiger low-level-functies van platforms kunnen aanspreken zonder dat de native apps worden herschreven. PWA staat voor Progressive Web Apps. PWA’s zijn websites gebouwd met web technologie die zich gedragen als een app.

Christian vertelde over zijn bedrijf dat gevestigd is in Duitsland. Hij startte met een vrij eenvoudige introductie, dit ging er namelijk over dat vele bedrijven applicaties nodig hebben om hun bedrijfsprocessen te kunnen uitvoeren. Echter waar zijn punt die dag om draaide is dat de wijze waarop deze applicaties ontwikkeld worden volledig veranderd is. Voorheen werd alles met desktop en mobiele applicaties gecreëerd. Een aantal jaar geleden werden de Native apps geïntroduceerd.

Een native app is een app voor een specifiek platform. Samsung draait bijvoorbeeld op Android en Apple draait op IOS. Deze twee platformen draaien beiden op een andere manier. Als jij hiervoor een app wilt ontwikkelen is dit specifiek op één platform, dus de app is voor IOS of voor Android. Omdat ze gemaakt worden voor één specifiek platform, worden ze ontwikkeld in één programmeertaal.

Op dit moment zijn er momenteel nieuwe ontwikkelingen genaamd WebAssembly en Progressive Web Apps. WebAssembly maakt het mogelijk om bestaande code die geschreven is in C & C++ in te laden in een website doormiddel van JavaScript. Zo kunnen dus huidige applicaties omgebouwd worden tot webapplicaties dat er voor zorgt dat het beheer en inzetten vereenvoudigd.

Daarnaast heeft Christian het gehad over Progressive web apps. Dit zijn applicaties die doormiddel van HTML/ CSS & JavaScript gemaakt worden en dus op ieder platform ingezet kunnen worden. Echter zijn er een aantal verschillen ten opzichte van de huidige webapplicaties. Met een progressive web app kun je namelijk offline werken. Door gebruik te maken van “service workers” die de cache van een applicatie verzorgen is het mogelijk om verschillende data op te slaan in het geheugen van een device waarop de progressive web app is geïnstalleerd. Dit is namelijk ook een bijkomstigheid, voorheen konden webapps wel toegevoegd worden aan mobiele device maar met de komst van progressive web apps is het mogelijk om de app te installeren zonder appstore.

Using Excel and Power BI Together
Christiana Wheeler heeft in haar presentatie de basis van Power BI uitgelegd en waarom je Power BI beter kunt gebruiken in plaats van Excel.

Power BI is een Business Intelligence tool van Microsoft, doormiddel van dit programma kan je makkelijk gegevens inzichtelijk maken en weergeven op ieder device. Verder kan je met Power BI heel makkelijk real time overzichten weergeven van de belangrijkste data binnen een bedrijf. Dit zorgt ervoor dat data delen een stuk makkelijker wordt.

Haar sterkste punt was de dataverwerking, bij Excel konden er maximaal een miljoen cellen verwerkt worden en bij Power Bi was dit eindeloos. Christiana gaf echter wel aan dat je de verschillende Excel bestanden kunt gebruiken om je Power BI-dashboard aan te vullen. Na een interessante introductie heeft zij daarna een demo gegeven over het samenvoegen van verschillende Excel bestanden in Power BI. Tijdens deze demo hebben wij veel nieuwe dingen geleerd. Deze nieuwe dingen staan vooral in het teken van het koppelen van data en het maken van de juiste relaties om tot interessante bevindingen te komen.

Conclusie
Buiten het feit dat het een goed georganiseerd evenement was met veel interessante sprekers zijn wij beide van mening dat het erg nuttig en leerzaam was. De presentaties die gegeven werden waren vooral erg technisch. Echter weerhield ons dit er niet van om vragen te stellen. Een kaartje voor dit evenement is niet goedkoop echter de kennis en beleving die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Beide hebben wij veel nieuwe inzichten op gedaan. Kortom het was een erg geslaagde dag.

Geschreven door Iris van Lieshout & Joppe Meijers