Uit nieuw onderzoek gepubliceerd door corporate accountability groep Ekō en gedeeld met VICE News blijkt dat binnen enkele minuten nadat de jongste gebruikers zich aanmelden voor een nieuw TikTok-account, het krachtige algoritme van het platform tieners bestookt met extremistische inhoud, waaronder video’s die zelfmoord promoten en de virulent misogynistische incel-subcultuur.

Ondanks beloften van TikTok om dit soort inhoud aan te pakken, is het nog steeds gemakkelijk te vinden door nieuwe gebruikers die er actief naar op zoek zijn. Het aanbevelingsalgoritme van TikTok is zo geavanceerd dat het na slechts 10 minuten gebruik van de app steeds extremere inhoud aan nieuwe gebruikers zal aanbevelen, aldus het nieuwe onderzoek.

De onderzoekers hebben negen verschillende nieuwe accounts op TikTok aangemaakt, dat Instagram en Facebook heeft vervangen als de facto sociaalmediaplatform voor tieners in Amerika, met 150 miljoen actieve gebruikers. Ze gaven hun leeftijd op als 13, de jongste leeftijd waarop gebruikers zich kunnen aanmelden voor het platform. Vervolgens bootsten ze gebruikers na die nieuwsgierig waren naar onderwerpen zoals incel-inhoud.

De onderzoekers ontdekten dat nadat ze slechts 10 video’s over deze onderwerpen hadden bekeken, de “For You” pagina’s van de nieuwe accounts werden gevuld met vergelijkbare en vaak nog extremere inhoud.

Een testaccount kreeg een post te zien waarin een clip van Jake Gyllenhaal voorkwam, wiens films populair zijn onder incels. De video toont de acteur met een geweer in zijn mond en zegt: “Schiet me. Schiet me in mijn gezicht,” naast de tekst die luidt: “Word neergeschoten of zie haar met iemand anders?”

De video, die inmiddels is verwijderd, kreeg meer dan 440.000 likes, meer dan 2,1 miljoen views, 7.200 reacties en meer dan 11.000 shares. De meeste commentatoren steunden de voorgestelde zelfmoord, terwijl andere gebruikers commentaar gaven over hun eenzaamheid en velen suggereerden dat “ze zich van binnen dood voelen.” Een commentator suggereerde zelfs zijn eigen zelfmoord in de komende vier uur.

Lees verder op: https://www.vice.com/en/article/qjv4jw/tiktok-incels-targeting-young-users

Leave A Comment