Murat Ersoy ergerde zich als recruiter aan problemen op de arbeidsmarkt. Zo zag hij toenemende stress bij mensen met een baan.  En ongelijke kansen op een baan door onbewuste uitsluiting.

Door Mahir Özdemir

Toen ik Murat in 2017 voor het eerst ontmoette herkende ik zijn ergernis. Want als manager had ik ook ondervonden hoe lastig het kan zijn om geschikte kandidaten te vinden. En dat terwijl het merendeel van de werkende mensen – zo’n 6 miljoen – open staat voor een andere baan.

Het probleem is dat slechts een minderheid van die 6 miljoen mensen zichtbaar is als ‘actief werkzoekend’. Zichzelf openbaar maken als werkzoekend blijkt vaak niet wenselijk.

Samen werkten we het idee uit. De inhoudelijke match oplossing, gebaseerd op persoonlijkheid, kennis, kunde en kwaliteit. Gericht op langere termijn arbeidsrelaties en het voorkomen van onbewuste uitsluiting. Zo kregen we het jobmatching platform, de web applicatie unlocQed in april 2020 werkend dankzij onze full stack digital partner Lizard Global.

De kern van de unlocQed oplossing is “Organisaties willen graag met meer geschikte, gemotiveerde kandidaten in contact te komen.  En de meeste organisaties deugen en sluiten niet bewust kandidaten uit”.  Gemotiveerd omdat we vinden dat het er maatschappelijk toe doet en zakelijk van belang is, sloegen we de handen in één. Gestrekt doordat de klassieke vacature sites niet in een oplossing voorzien.

De inmiddels werkende unlocQed webapplicatie richt zich met name op de grote groep mensen (6 miljoen). Mensen die open staan voor een meer passende baan.  Als aangesloten organisatie maak je tevens een constructief statement voor het gelijke sollicitatie speelveld. Daarbij worden de kansen groter op contacten met nieuwe kandidaten, de nog niet actieve (latente) sollicitanten.


Murat Ersoy (l) en Mahir Özdemir (r) fotografie Geisje van der Linden

Hoe unlocQed werkt

Werkgevers, opdrachtgevers en kandidaten kunnen zich inschrijven via unlocQed. Op basis van vacatures kunnen kandidaten via het platform discreet reageren op een vacature.

Ze kunnen zonder dat de persoonskenmerken openbaar zijn contact leggen met opdrachtgevers en andersom. Zodra allebei vinden dat er een match is kan men een verkennende dialoog, de online chat starten. Je kan als het ware aan elkaar snuffelen zonder dat je last hebt van onbewuste aannames.

De kandidaat kan vervolgens op verzoek van de potentiële werkgever de identiteit en andere persoonlijke informatie onthullen. Om vervolgens (direct) een eerste video gesprek plaatst te laten vinden!

Dat heeft meerdere voordelen: de (latente) kandidaat heeft de regie en daarmee het moment van onthullen van de identiteit in handen. Anderzijds heeft de werkgever toegang tot een nieuwe groep kandidaten, die nu niet zichtbaar zijn op de klassieke vacature sites. Je kan hierdoor op inhoud zien of er een match is en het sollicitatie proces versnellen.

Onderstaand een greep uit de eerste organisaties welke inmiddels zijn aangesloten. Ze staan hiermee open voor een meer divers team en daarmee voor nieuwe kennis en perspectieven. Tevens vergroot men de kansen op meer sollicitanten, richting die best passende werknemer.   

Schrijf je ook kosteloos in via  https://unlocqed.nl/signup  als kandidaat of organisatie

 Potentiële kandidaten

Doe met een gerust hart mee! Het blijkt dat een grote groep potentiële kandidaten ongestoord wil struinen zonder ongewenst benaderd te worden door organisaties.

We hechten veel waarde aan de (digitale) soevereiniteit van het individu, ook wel privacy by design genaamd. Daarom hebben we besloten om geen enkele tracking cookie te gebruiken op onze site  We sorteren hiermee voor op aanstaande organisatie technologie standaarden zoals Blockchain Zero Knowledge Proof. Zodra deze data technologie gestandaardiseerd, toegankelijk en schaalbaar is, zal databezit door organisaties plaats gaan maken voor transparante datatoegang via persoonlijke dataservers (PDS) van individuen.

UnlocQed werkt samen met Weconomics en haar partners aan een duurzame, digitale en decentrale toekomst. Dankzij organisatiekunde & datatechnologie willen we onze welvaart verduurzamen. Dat kan als we onnodig kantoorwerk weg organiseren en daardoor tijd vrij maken voor belangrijkere menselijke zaken. Zoals opvoeding, zorg, educatie en vrijwilligerswerk, waar nu tekorten zijn. Met unlocQed willen we een bijdrage leveren aan de Weconomics ambitie ‘Work Less, Achieve More’. Doordat je bewust kiest voor die andere baan waar je met meer toewijding en plezier meer bereikt in minder tijd.

Organisaties

Schrijf je organisatie in, eventueel met een kosteloze vacature. Waardoor de doelgroep, met name niet actieve (latente) kandidaten via unlocQed ongestoord jouw organisatie en vacature kan verkennen. Hierdoor kom je in contact met een nieuwe groep kandidaten.

Met unlocQed kan je een op natuurlijke wijze de kansen op een meer divers team vergroten. Sluit je aan bij unlocQed en maak een constructief statement dat je organisatie voor een gelijk sollicitatie speelveld en inclusie is. Belangrijker eigenlijk, je handelt hier met unlocQed concreet naar. Doe mee!  En vergroot de kansen op meer sollicitanten, richting die gewenste nieuwe werknemer.

Investeerders

We zijn erg verheugd doordat we onafhankelijk, met eigen middelen van idee tot het werkend job matching platform zijn gekomen. Met het unlocQed team willen we het platform door ontwikkelen met nieuwe functionaliteiten die er toe doen voor organisaties en kandidaten. In het teken van de duurzame arbeidsmatches.

Om verdere groei van het unlocQed platform te realiseren in deze gigantische (door de grote partijen verdeelde) vacature markt zijn we op zoek naar investeerders. Investeerders die koersen op het snijvlak tussen Sociaal Ondernemerschap, Human Talent Development en Duurzaam Return on Investment

 

 

 

Leave A Comment