Steeds meer wervingsbureaus gebruiken AI-technologie om sollicitaties te beoordelen. Maar maakt het ook fouten – en kun je je kansen vergroten?

Wat Burch ontdekte, biedt inzicht in een groter fenomeen dat deskundigen verbijstert: terwijl er zowel in het VK als in de VS een recordaantal vacatures is, waarom moeten veel mensen nog steeds solliciteren op soms honderden banen, zelfs op gewilde gebieden zoals softwareontwikkeling, terwijl veel bedrijven klagen dat ze het juiste talent niet kunnen vinden?

Volgens sommige deskundigen spelen algoritmen en kunstmatige intelligentie, die nu op grote schaal bij personeelswerving worden gebruikt, een rol. Dit is een enorme verschuiving, want tot voor kort behandelden de meeste aanwervende managers de sollicitaties en cv’s zelf. Recente bevindingen hebben echter aangetoond dat sommige van deze nieuwe instrumenten vrouwen discrimineren en criteria gebruiken die niets met werk te maken hebben om een succesvolle baan te “voorspellen”.

Hoewel bedrijven en verkopers niet verplicht zijn bekend te maken of ze kunstmatige intelligentie of algoritmen gebruiken om sollicitanten te selecteren en in dienst te nemen, heb ik in mijn verslaggeving geleerd dat dit wijdverbreid is. Alle toonaangevende banenplatforms – waaronder LinkedIn, ZipRecruiter, Indeed, CareerBuilder en Monster – hebben me verteld dat ze een aantal van deze technologieën inzetten.

Ian Siegel, de CEO van ZipRecruiter, zei dat kunstmatige intelligentie en algoritmen het veld al hebben veroverd. Hij schat dat ten minste driekwart van alle cv’s die in de VS worden ingediend voor banen, worden gelezen door algoritmen. “De dageraad van het werven met robots is gekomen en gegaan en de mensen hebben het besef gewoon nog niet ingehaald,” zei hij.

Uit een in 2021 door onderzoeks- en adviesbureau Gartner gehouden enquête onder wervingsmanagers bleek dat bijna iedereen aangaf AI te gebruiken voor ten minste één onderdeel van het wervings- en aanwervingsproces.

Lees verder op: https://www.theguardian.com/us-news/2022/may/11/artitifical-intelligence-job-applications-screen-robot-recruiters

Leave A Comment