Na een lange periode van virtual only was het nu weer mogelijk eens een fysiek congres bij te wonen:  Websummit 2021 in Lissabon. Die kans grepen we dan ook met beide handen aan. Na een stuk of 5 toegangschecks voelt het veilig maar ook onwennig om met 40.000 andere bezoekers je 3 dagen onder te dompelen in de laatste trends, technieken en inzichten op technologie gebied. 

Met korte keynote’s, discussie sessies, workshops en stand bezoekjes hebben we een dosis nieuwe inspiratie meegenomen. Een paar highlights, dit is deel 1: 

Privacy, Data en Ethiek 

cambridge_analytica

In een van de meest boeiende keynotes ging Cambridge Analytica klokkenluider Christopher Wylie in op het belang van verantwoordelijkheid bij softwareontwikkeling. Achter alles kan je ‘As A Service’ plakken, maar dat wil niet zeggen dat een Terms & Conditions daarmee alle verantwoordelijkheid mogen afvangen.

Als voorbeeld kwam hij met een huis huren, dat je ook Shelter as a Service zou kunnen noemen. De algemene gebruiksvoorwaarden zouden dan nooit een ondeugdelijke constructie of architectuur af kunnen dekken in de echte wereld. Toch is dat wel wat er digitaal & op social gebied nog veel gebeurt. 

Waar in de bouw een ingenieur moet ‘aftekenen’ voor deugdelijk gemaakte bouwwerken, zouden we daar ook voor ICT oplossingen naar moeten kijken.

Ook zouden ict specialisten een vakorganisatie oid moeten hebben waar oneerbare voorstellen qua engineering aangekaart kunnen worden en zouden ze zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Een van de producten die hier volgens ons goed bij aansluit, is de open source suite van Ethyka. Hiermee kunnen ontwikkelaars direct in hun code aangeven welke gegevens er gebruikt worden en welke impact een wijziging in code op gebruikte data heeft. Dit is volgens ons een mooie manier om ’Privacy by Design’ ook echt uitvoerbaar te maken. 

privacy_sheet

Zo waren in de jaren 60 auto ontwerpers ook niet bezig met veilige bumpers maken (esthetiek was belangrijker), want auto’s waren niet bedoeld om mensen aan te rijden, maar daar wordt anno 2021 toch anders over gedacht gelukkig 

Ook de sessie van de  Own Your Data Foundation, met diverse trainingsresources om burgers en ict professionals hiermee aan de slag te laten gaan sloot hier goed bij aan. 

Lees hier deel 2

Leave A Comment