De drang om mensen terug naar kantoor te krijgen botst met werknemers die werken op afstand hebben omarmd als het nieuwe normaal.

Hoewel bedrijven als Google, Ford Motor Co. en Citigroup Inc. meer flexibiliteit hebben beloofd, hebben veel topmanagers het belang van kantoorwerk publiekelijk geprezen. Sommigen hebben de gevaren van werken op afstand betreurd en gezegd dat het de samenwerking en de bedrijfscultuur aantast. Jamie Dimon van JPMorgan Chase & Co. zei onlangs op een conferentie dat het niet werkt “voor degenen die willen doorzetten”.

Maar legioenen werknemers zijn daar niet zo zeker van. Het afgelopen jaar heeft bewezen dat veel werk overal vandaan kan worden gedaan, zonder lange reistijden over overvolle treinen of snelwegen. Sommige mensen zijn verhuisd. Anderen maken zich nog steeds zorgen over het virus en over collega’s die huiverig zijn voor vaccinatie.

Het is nog vroeg om te zeggen hoe de post-pandemische werkomgeving eruit zal zien. Slechts ongeveer 28% van de Amerikaanse kantoorpersoneel is terug in hun gebouwen, volgens een index van 10 metrogebieden die is samengesteld door beveiligingsbedrijf Kastle Systems. Veel werkgevers zijn nog steeds toegeeflijk met hun beleid omdat het virus blijft hangen, de vaccinaties blijven uitrollen en de kinderopvang onregelmatig blijft.

Maar naarmate de kantoren sneller terugkeren, zullen sommige werknemers andere opties willen. Uit een in mei gehouden enquête onder 1.000 Amerikaanse volwassenen bleek dat 39% zou overwegen ontslag te nemen als hun werkgever niet flexibel zou zijn met werken op afstand. Het generatieverschil is duidelijk: onder millennials en Gen Z was dat 49%, volgens de peiling van Morning Consult in opdracht van Bloomberg News.

Het gebrek aan woon-werkverkeer en kostenbesparingen zijn de belangrijkste voordelen van werken op afstand, volgens een FlexJobs-enquête onder 2.100 mensen die in april werd gepubliceerd. Meer dan een derde van de respondenten zei dat ze minstens 5.000 dollar per jaar besparen door op afstand te werken.

Lees verder: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-01/return-to-office-employees-are-quitting-instead-of-giving-up-work-from-home

Leave A Comment