De Web Summit, één van ’s werelds grootste techconferenties, vond vorige week plaats in Lissabon. Een van de sprekers was de CEO van Thyssenkrupp, Andreas Schierenbeck.

Grote steden worden steeds gigantischer, met meer mensen. Sinds 2000 zijn de gebouwen drie keer gegroeid, ongeveer 200 meter. En het ziet er niet naar uit dat de groei op het punt staat te stoppen: een stad met een miljoen mensen zal in het komende decennium meer dan negen miljoen mensen huisvesten. Naarmate steden slimmer worden, gaan liften niet mee: ze hebben min of meer dezelfde snelheden op en neer, sinds 1854. Thyssenkrupp, wil het idee dat we hebben van liften en steden veranderen.

Zoals? Met MULTI gaat het omhoog, omlaag en … naar de zijkanten. Zonder te stoppen, gaande van punt A naar B. En die onderling verbonden zijn tussen gebouwen. Volgens de directeur van het Duitse bedrijf, Andreas Schierenbeck, “zal het de structuren van onze steden veranderen”. “Het is niet alleen technisch mogelijk, maar ook een innovatie die de manier waarop we naar onze steden kijken kan veranderen” zegt hij. En het is niet alleen het Duitse bedrijf dat vertrouwen heeft in deze technologie, maar ook het tijdschrift Times, dat het tot een van de 25 beste uitvindingen van 2017 heeft uitgeroepen.

Een van de voordelen is dat MULTI-liften “minder ruimte” innemen in de gebouwen, “het werkelijke energieverbruik met 75% vermindert” en, vanuit een architectonisch oogpunt, het “flexibel” is. En aangezien de liften zonder stops van punt A naar punt B gingen, “zouden er niet zulke vreemde blikken zijn voor iemand die niet in de lift kan komen omdat die te vol is.” “Bovendien zijn liften het veiligste transportmiddel ter wereld”, benadrukt Schierenbeck.

Inspiratie is niet nieuw. Er zijn al gevaarlijke paternosterliften. Het concept is ook verschenen in films als de klassieke “Metropolis” of “Willy Wonka”.

Andreas Schierenbeck gelooft dat de evolutie van de lift, die ons momenteel honderden uren per maand kost, deel zal uitmaken van het lot van de steden van de toekomst.

Op dit moment zijn 120.000 liften connected met de cloud en verzamelen ze 100 GB data per dag. Alle inzichten worden gebruikt voor innovatie. Er zijn echter nog steeds alleen prototypen en ze testen nog steeds het effect dat horizontale beweging zal hebben op het menselijk lichaam. Een ander aspect is mogelijke storingen op grote hoogte.

Auteur: Erdinç Saçan