Naar robot scheidsrechters. Mensen in de lus, maar misschien uiteindelijk alleen voor de show. FIFA probeert ‘semi-automatisch’ buitenspel door 50 keer per seconde de positie van elk lichaamsdeel van elke speler vast te leggen.

Het gebruik van technologie om scheidsrechters te helpen nauwkeuriger beslissingen te nemen bij buitenspel zal worden getest tijdens de Fifa Arab Cup.

“Semi-automatisch buitenspel” werkt met 10 tot 12 camera’s die tot 29 datapunten voor elke speler 50 keer per seconde verzamelen.

Als een potentieel buitenspel wordt ontdekt, wordt een waarschuwing gestuurd naar de video-assistent-scheidsrechter (VAR), die de uiteindelijke beslissing neemt.

De technologie zou kunnen worden gebruikt tijdens de wereldbeker voetbal van 2022.

“De VAR heeft een zeer positieve invloed gehad op het voetbal en het aantal grote fouten is verminderd, maar er zijn gebieden waar het kan worden verbeterd – en buitenspel is er daar een van”, zei Pierluigi Collina, hoofd scheidsrechterszaken van de Fifa.

“We zijn ons ervan bewust dat het proces om buitenspel te controleren langer kan duren [dan andere beslissingen], vooral wanneer het erg krap is. We zijn ons er ook van bewust dat de positionering van de lijnen misschien niet 100% accuraat is.

“Daarom ontwikkelt de Fifa een technologie die snellere en nauwkeurigere antwoorden zou kunnen geven. Dit staat bekend als semi-geautomatiseerd buitenspel.

Lees verder op: https://www.bbc.com/sport/football/59461288

Leave A Comment