Volgens een nieuw rapport stuurt het aanbevelingsalgoritme van YouTube kinderen in de richting van video’s over wapens en schietpartijen op scholen.

In 2021 zei Cristos Goodrow, vice-president techniek van YouTube, dat het bedrijf “het doen van verantwoorde aanbevelingen tot topprioriteit had verheven” en dat de algoritmen van YouTube de kijkers niet naar extreme inhoud stuurden.

Volgens het Tech Transparency Project (TTP) van The Campaign for Accountability (CFA) is dit echter niet het geval.

Het team zette vier accounts op, deed zich voor als twee 9-jarige jongens en twee 14-jarige jongens, en maakte voor elk account afspeellijsten die volledig uit gamingvideo’s bestonden. Voor de jongere kijkers waren dat onder meer Roblox, Lego Star Wars en Five Nights at Freddy’s, terwijl de oudere accounts video’s bekeken van first-person shooter games als Grand Theft Auto, Halo en Red Dead Redemption.

Onderzoekers registreerden en analyseerden vervolgens de video’s die door het algoritme van YouTube werden aanbevolen. Een van de 9-jarige accounts en een 14-jarige bekeken de aanbevolen video’s, terwijl de anderen dat niet deden. En, zo ontdekten ze, YouTube pushte content over schietpartijen en wapens naar alle vier, maar veel meer naar het paar dat op de door YouTube aanbevolen video’s klikte.

“Het is al erg genoeg dat YouTube video’s die wapengeweld verheerlijken toegankelijk maakt voor kinderen. Nu ontdekken we dat YouTube deze video’s aanbeveelt aan jongeren”, aldus Michelle Kuppersmith, uitvoerend directeur van Campaign for Accountability. “Helaas is dit slechts het laatste voorbeeld van de algoritmen van Big Tech die het ergste van het ergste nemen en dat aan kinderen opdringen in een eindeloos streven naar betrokkenheid.”

YouTube zei in een verklaring dat het over robuuste controleprocessen beschikt en dat de activiteit van de onderzoekers mogelijk geen accurate afspiegeling is van het gedrag van gebruikers in het echte leven.

“We bieden een aantal opties voor jongere kijkers, waaronder een standalone YouTube Kids app en onze Supervised Experience tools die zijn ontworpen om een veiligere ervaring te creëren voor tweens en tieners van wie de ouders hebben besloten dat ze klaar zijn om de hoofdapp van YouTube te gebruiken”, aldus een woordvoerder van YouTube.

Lees verder op: https://www.forbes.com/sites/emmawoollacott/2023/05/17/youtube-accused-of-pushing-violent-content-to-children/

Leave A Comment