Eerder deze week verklaarde de Amerikaanse chirurg-generaal Vivek Murthy dat sociale media een “betekenisvol risico op schade aan kinderen” vormen in zijn laatste advies. Nu toont een wereldwijde studie van bijna 30.000 jongvolwassenen een sterke correlatie tussen de leeftijd waarop kinderen hun eerste smartphone ontvangen en de status van hun geestelijke gezondheid. De studie toonde ook aan dat trends van lagere zelfwaardering, motivatie en veerkracht sterker waren bij vrouwen dan bij mannen.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat kinderen die op latere leeftijd hun eerste smartphone of tablet ontvingen, een beter geestelijk welzijn hadden als volwassenen. Echter, degenen die op jongere leeftijd hun eerste smartphone ontvingen, hadden “meer kans op suïcidale gedachten, gevoelens van agressie tegenover anderen en een gevoel van losgekoppeld zijn van de werkelijkheid”.

Het Belang van de Geestelijke Gezondheidsquotiënt

De studie, uitgevoerd door Sapien Labs als onderdeel van het Global Mind Project, een lopend onderzoek naar wereldwijd geestelijk welzijn, gebruikte een uitgebreide beoordeling genaamd de Geestelijke Gezondheidsquotiënt (MHQ) om geestelijk welzijn te bepalen. De beoordeling omvat 47 elementen die een reeks symptomen en geestelijke capaciteiten bestrijken, die vervolgens worden ingedeeld in zes dimensies van welzijn: stemming & vooruitzichten, sociaal zelf, aanpassingsvermogen & veerkracht, motivatie & aandrijving, cognitie en mind-body verbinding.

Sociale Media en Geestelijke Gezondheid

Volgens statistieken in het advies van Murthy, lopen adolescenten die minstens drie uur per dag op sociale media doorbrengen “dubbel zoveel risico op geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder symptomen van depressie en angst”. Het landelijk gemiddelde voor tijd besteed aan sociale media voor leerlingen in de achtste en tiende klas is 3,5 uur per dag.

Hoewel kinderen onder de 13 technisch gezien geen accounts mogen aanmaken op sociale mediasites zoals TikTok en Snapchat, is het gemakkelijk om deze beperkingen te omzeilen. Bijna 95% van de jongeren tussen 13 en 17 jaar geeft aan een sociaal mediaplatform te gebruiken, waarbij meer dan een derde zegt dat ze “bijna constant” sociale media gebruiken.

Invloed van Sociale Media op Slaap

Zwaar gebruik van sociale media heeft ook negatieve gevolgen voor de slaap bij adolescenten. Een recente studie van De Montfort University Leicester in het VK suggereert dat 12,5% van de 10-jarigen ongeveer één nacht slaap per week verliest omdat ze midden in de nacht wakker worden om meldingen te controleren.

Als gevolg hiervan heeft de Surgeon General opgeroepen tot meer overheidscontrole, zoals “leeftijdsgeschikte gezondheids- en veiligheidsnormen voor technologieplatforms” en een “hogere standaard van gegevensprivacy voor kinderen en adolescenten”. Echter, de meest cruciale rol zal neerkomen op de betrokkenheid van ouders en verzorgers.

Hoe en Wanneer een Telefoon Veilig Introduceren

“Het beperken van iets of gewoon nee zeggen zonder uitleg zal alleen maar de interesse van je kind in het ‘verbodene’ vergroten,” zegt ze. “Als ouders willen we onze kinderen opvoeden en begeleiden om ze beter voor te bereiden op de moderne wereld, wat onder meer inhoudt dat we ze leren hoe ze met technologie zoals smartphones moeten omgaan en interacteren.”

Eén optie die Dr. Caroline Leaf, een neurowetenschapper en auteur, deelt is om kinderen rond de leeftijd van 10 tot 13 jaar te starten met een klaptelefoon zonder toegang tot internet of apps. Zo leren ze de waarde van sms’en en communiceren.

“Het toont aan dat ze leren omgaan met communicatie en stimuleert hen om vragen aan hun ouders te stellen,” legt ze uit. “Daarna kan het gebruik van hun telefoon een gezonde, gezamenlijke inspanning worden en kan je ze uiteindelijk meer vrijheid geven, zoals een eenvoudige smartphone met veiligheidsbeperkingen om te voorkomen dat ze het doelwit worden van ongure individuen of organisaties.”

Lees verder op: https://fortune.com/well/2023/05/26/kids-smartphones-mental-health/?xid=soc_socialflow_twitter_FORTUNE&utm_source=twitter.com&utm_medium=social&utm_campaign=fortunemagazine

Leave A Comment